Строго секретно: медиите в България

2721
Строго секретно: медиите в България

Тиражите, печалбите и собствеността на българските вестници са от най-строго пазените тайни в държавата. Ще успее ли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да открие монополиста във вестникарския пазар в България?

Комисията започва проверка след сигнал, че фирми около депутата от ДПС Делян Пеевски държат 80% от разпространението и крият вестници на конкуренти под тезгяхa.

За разлика от повечето български вестници, изданията, които официално или неофициално принадлежат на групата около Пеевски и майка му Ирен Кръстева, вървят доста добре. Печалбата на „Телеграф" е малко над 1.5 млн. лв. срещу 153 хил. лв. загуба през 2010 г., а при „Монитор" съотношението е 596 хил. лв. към 237 хил. лв. Заради високи тиражи и повече рекламни карета и издателят на „Уикенд", "Ню медиа груп", удвоява печалбата си: от 400 хил. лв. на 940 хил. лв.

В. "Телеграф" е и най-тиражният всекидневник със 110 хил. екзепляра дневно. Зад него остават „Труд" (60 хиляди), „Стандарт" (40 хиляди), „Дума", „Сега", „Новинар", „Монитор" и „Земя" се движат около 7-хиляден тираж. По-близо до дъното са „Атака" (6 хиляди) и „Дневник" (4 хиляди). Седмичниците „168 часа" и „Капитал" са съответно с тираж 40 хиляди и 10 хиляди. Най-тиражният вестник сред жълтата преса е „Уикенд" с 260 хил.бройки, следват „Шоу" и „Галерия" с по 105 хиляди.

Фантоми купуват вестници на едро

Според медийния експерт Иво Инджов КЗК може да осигури прозрачност на медийната собственост, тъй като законодателните промени от края на 2010г. задължиха пресата  да разкрива своите действителни собственици. Търговският регистър позволява собствеността да бъде проследена до физически лица. Но... с малки изключения. В регистъра още не е отразено например кой е придобил през 2009 г. дела от 50% на Недялко Недялков, единия от двамата бивши собственици на в. „Уикенд".

Според публикации в пресата "Уикенд" вече е част от "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева и е свързан с банкера Цветан Василев. Изданието отрича подобни връзки. Иво Инджов припомня първоначалната експанзия на "Нова българска медийна група". Групировката, собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, е финансирана с кредити от Корпоративна търговска банка. Банката е с мажоритарен собственик Цветан Василев. Според Медиапул банката минава за близка до кръгове от ДПС, но Василев отхвърля тези твърдения.

"Нова българска медийна група" притежава телевизия ББТ и 100% от дружествата, които издават „Телеграф", „Монитор", „Политика", „Меридиан мач", „Засада". Според публикации Ирена Кръстева притежава и Тв 7, „Шок", „Контра", сайтовете „Блиц" и „Всеки ден" , както и  най-новия едноименен всекидневник. Но по-същественото, посочва Иво Инджов е, че Кръстева и Василев са съсобственици в ИПК Родина - най-голямата печатница на Балканите и притежават две големи разпространителски фирми. Според Иво Инджов, ако става дума за медиен монопол, той трябва да се търси най-вече в разпространението на вестниците в България.

Кръстева с имунитет срещу кризата?

Според справка за структурата на собствеността на българските вестници, изготвена от експерта, кризата заобикаля изданията на Ирена Кръстева. През 2009 г. двете водещи дружества на "Нова българска медийна група" отчитат печалба. Традиционните издания са в криза - тиражите им падат, рекламата се свива, а загубите растат. Освободените ниши се заемат от по-агресивни и нетрадиционни вестници, които вдигат тиражите си и превръщат загубите в приходи, обобщава Иво Инджов.

Дали тези тенденции  са резултат на конгломератна концентрация и на медиен монопол? Предстои да чуем отговора на Комисията за защита на конкуренцията. А този отговор е важен, защото свръхконцентрацията и непрозрачността на медийната собственост са вредна среда за независимата преса  и медийното разнообразие. Затова и по правило една демокрация не допуска медийна концентрация, която надвишава разумните граници и задушава пазарната конкуренция.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ordinary Shares
# 0
16:08 | 21 August 2011
Медиите в България са строго секретни. Не само тиражите и печалбите им. Направо да си направят секретни служби. Като тези в помещенията на Евро футбол. За да влезеш трябва да си покажеш личната карта и парите. Следващият път ще им покажа на медиите не само личната си карта, но и паспорта. Може и парите им да си покажа, но само ако бъдат любезни. Секретните медии и техните секретни печалби. Друго си е да си имаш лични секретни служби.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg