Търговията в САЩ продължава да е подвластна на мечките

974
Търговията в САЩ продължава да е подвластна на мечките

Пазарът още не е изпаднал в паника, но вероятността това да стане се увеличава с всеки изминал ден. Отказвайки да повярват в най-лошото, инвеститорите започнаха търговията в четвъртък в сравнително добро настроение, окуражени от позитивни новини относно безработицата в САЩ.

Републикански лидери изказаха увереността си, че ще успеят да прекарат плана си за увеличаване на размера на разрешения дълг през Сената, и бенчмарк индексите тръгнаха нагоре.

За съжаление, както често се случва, обещанията на политиците останаха безплодни, битките във Вашингтон продължиха, опасността САЩ да обявят технически фалит остава да витае на хоризонта и положителната тенденция бързо даде заден ход.

В крайна сметка, индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average завършиха своя четвърти пореден ден на понижение, като загубиха по 0.3 и 0.5% от стойността си, до съответно 1 300.67 и 12 240.11 пункта.

Сами по себе си данните за подадените молби за безработни, които намаляха с 24 хиляди до 398 хиляди през последната седмица, при средна прогноза на анализаторите от 415 хиляди, не могат да разведрят пазара. Още повече, че Министерство на труда заяви, че не може да обоснове добрата новина с някакви специални фактори - според тях, става дума за нормалните колебания, типични за месец юли.

Ако политическите дрязги във Вашингтон не заплашваха да породят нова финансова криза, инвеститорите биха посрещнали с много по-голям ентусиазъм данните за вторичните продажби на домове в САЩ за юни. Индексът, следящ тази част от пазара на недвижими имоти, се покачи с 2.4%, въпреки че анализаторите очакваха спад от две на сто. Според брокери, позитивните резултати се дължат на факта, че купувачите бързат да се възползват от по-ниските цени на жилищата и изгодните условия за теглене на кредит.

Акциите на D.R. Horton се покачиха с 2.6% до 11.90 долара, след като дружеството обяви печалба за третото фискално тримесечие от девет цента на акция, при средна прогноза на пазара от 6 цента.

Една от най-лошите корпоративните новини в четвъртък дойде от енергийния сектор. Акциите на Exxon Mobil Corp. „паднаха" с 2.2 на сто до 81.46 долара, след като дружеството се оплака, че не е успяло да се възползва достатъчно ефективно от поскъпването на черното злато поради спад на печалбите от международните си операции по рафиниране. Очакваше се най-голямата петролна компания в света да успее да отчете печалба от 2.32 долара на акция, но резултатът бе далеч от подобни надежди - едва 2.18 долара.

В мечото настроение, в което са изпаднали инвеститорите, те не прощават разочарованията.

Жив свидетел за това са телекомуникационните компании, които бяха най-слабо представилата се група от S&P 500, със среден спад от 2.2 на сто.

Третият по големина мобилен оператор в САЩ Sprint Nextel Corp. поведе хорото като падна с 16 на сто до 4.34 долара, след като обяви 15-то поредно тримесечие със загуба.

Инвеститорите бяха безпощадни и към производителя на бизнес софтуер BMC Software Inc., чиито книжа поевтиняха с 8.8% до 44.61 долара. Едва 5.9 млн. долара не достигнаха на дружеството да отговори на очакванията на анализаторите за продажби от 508.3 млн. долара.

И въпреки че като цяло корпоративният сектор продължава да излиза предимно с позитивни новини, купувачите очакват разрешението на проблемите с дълга на САЩ и не реагират особено ентусиазирано на радостните вести.

Химическият гигант DuPont Co. успя да добави едва 0.1% към акциите си, до 52.30 долара, въпреки че вдигна прогнозите си за годишните си печалби и успя да отчете по-добри от очакваното резултати за второто тримесечие поради завишено търсене на биотехнологични семена.

Технологиите бяха най-добре представилият се сектор от S&P 500, с общо покачване от 0.1%.

Дяловете от Cisco поскъпнаха с две на сто до 16.01 долара, след като Goldman Sachs Group повишиха оценката си за позицията.

LSI Corp. бяха отличниците в S&P 500 и скочиха с 14% до 7.35 долара. Производителят на чипове, използвани в компютърните дискови устройства, предрече, че продажбите за третото тримесечие ще достигнат между 535 и 565 млн. долара, при средна прогноза на анализаторите от 510.7 млн. долара.

Не всички технологични компании обаче имаха с какво да се харесат на купувачите - Akamai Technologies Inc., които поддържат мрежа от сървъри, помагаща на уебсайтовете да зареждат по-бързо, разочарова анализаторите като заяви, че не очаква печалбата за третото тримесечие да надвиши 34 цента на акция, при средна прогноза на пазара от 38 цента.

Акциите на дружеството се сринаха с 19 на сто до 23.84 долара.

Източник: Глобал Маркетс

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg