Царевицата - царицата на борсите

539
Царевицата - царицата на борсите

Цената на царевицата рязко се повиши заради наводненията в САЩ. Членовете на международните организации и експертите са загрижени от царевичния проблем, тъй като недостигът на този продукт повсеместно ще увеличи инфлационния натиск, пише в коментар на „РБК Дейли“, цитиран от БГНЕС.

Най-силното за последните 200 години наводнение в Средния Запад на САЩ провокира ръст на цените на царевицата, е след нея и на другите зърнени култури, включително соята и пшеницата. За последните две седмици царевицата поскъпна с 33%, тъй като повишаването на водата заплашва с неурожай царевичните поля на американските фермери, които превръщат САЩ в основния производител и износител на тази земеделска култура.

Световната криза с храните започна заради резкия ръст на цените на ориза, а сега се очаква нова вълна, когато дефицитна става царевицата. В течение на изминалата седмица около 30 см дъждове паднаха над щатите Айова, Южна Дакота, Минесота, Илинойс и Уисконсин, което донесе пет пъти по-голяма влажност отколкото е необходима на почвата за нормално плодородие. Торнадо и наводнения станаха причина за ръста на цените на царевицата, която се отглежда в пострадалите щати: в момента на Чикагската стокова борса тя се търгува над нивото от 7,9 долара за бушел, при това на последната сесия цената се увеличи с 3,5%. След нея я последваха към върха и договорите за ориз, както и фючърсите за соя и пшеница.

Доставките на ориз през юли, ключов продукт за половината от населението на Земята, са нараснали с 2,2% до 20,74 долара за 100 фунта. В края на април цената на ориза достигна тавана – 25,07 долара, но след отмяната на ограниченията за износ от страните експортьори тя тръгна надолу.

 Развихрилата се стихия в САЩ и рязкото поскъпване на царевицата се оказаха съвсем не навреме, тъй като заплахата от световна криза с храните заради дефицита на ориз тъкмо бе започнала да намалява. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова световната общност да удвои производството храни до 2030 г., тъй като увеличаването на броя на населението е заплахата от глад ще доведат до нестабилност. По данни на ООН, ръстът на цените на храните с 60% от началото на миналата година вече е станал причина за безредици в 30 страни по света.

Членовете на международните организации и експертите сега са загрижени от царевичния проблем, тъй като недостига на този продукт повсеместно ще увеличи инфлационния натиск. По данни на министерството на земеделието на САЩ, заради наводненията запасите от царевица могат да намалеят с 53% до рекордния за последните 13 години минимум.

По предварителни данни, потребителските цени в САЩ през май са нараснали с 1%. „Завишените цени не стоките, особено цените на петрола и храните, са сериозно предизвикателство за стабилността на световния растеж“, се казва в съвместно изявление на финансовите министри от Г-8. На срещата на ръководителите на финансовите ведомства, която приключи в събота в японския град Осака, бе обсъден ръста на цените на петрола, който на 6 юни достигна безпрецедентните 139,1 долара за барел, което е два пъти повече, отколкото преди година.

Скъпият петрол заедно със скочилата цена на земеделските култури удариха по производителите на биогорива, които използват царевицата като основен суровинен компонент. Биогоривната индустрия се смята за катализатор на кризата с храните, която се превърна сега в основната световна заплаха, измествайки от този мрачен пиедестал кредитната криза. „Ръстът на цените на храните, който наблюдаваме, е предизвикан от редица причини. Естествено, увеличаването на търсенето на биогорива е една от тях, но истинския повод за ръст на цените на храните станаха лошите климатични условия две години поред в много региони по света, включително в САЩ“, каза за „РБК Дейли“ генералният секретар на Европейската асоциация по биоетанолово гориво Роб Фирхаут.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg