Цената на петрола може да поскъпне още

440
Цената на петрола може да поскъпне още

Цената на суровия петрол е в "бичи цикъл" от четири година насам. Само през настоящата година суровият петрол е поскъпнал с близо 30%, като основната част от поскъпването е станало реалност през последните няколко седмици.

Междувременно ценната суровина поскъпна до нов исторически максимум при ниво от 78.77 долара за барел по-рано през настоящата седмица, превишавайки постигнатия си през юли месец миналата година максимум при ниво от 78.40 долара за барел.

Някои анализатори прогнозират дори, че е възможно да станем свидетели и на по-нататъшно поскъпване на ценната суровина. Причина за подобни очаквания дават растящото потребление на суровината, съчетано с относително стесненото предлагане на петрол.

Според Питър Бойтел, президент на консултантската компания за енергиен рисков мениджмънт Cameron Hanover възможно е цената на петрола да поскъпне първоначално до 81 долара за барел, след което е възможно да станем свидетели дори на по-нататъшно поскъпване към 91 долара.

Някои технически анализатори прогнозират дори повишение на петрола над 100 долара за барел към 110-118 долара за барел за краткия период до края на годината.

За разлика от предходните циклични силни повишения в цената на петрола, при които причините се криеха във военни конфликти, сегашното повишение в цената на петрола се предопределя от фундаментални фактори като растящото търсене на петрол.

Силен ръст на потреблението бележат развиващите се страни като Китай и Индия, в резултат на бурното развитие на икономиките им.

Анализатори коментират, че въпреки че високите цени на петрола са свързани със стабилен ръст на световната икономика, прекомерно високото им ниво може да окаже спирачен ефект върху ръста.

В доклада си от 9 юли от Международната Енергийна Агенция предупредиха, че разполагаемите количества за увеличаване на производството в световен аспект ще бъдат изчерпани през 2010 година.

Световното потребление на петрола се очаква да се повишава с 2.2% средно на година, водено от ръста на потреблението в страните от Азия и Близкия Изток.

Потреблението на петрол в Китай се очаква да достигне 10 млн. барела през 2012 година, като в страната ще се произвеждат едва 3.9 млн. барела.

Световното потребление на петрол ще се повиши с 1.5 млн. барела през тази година, в сравнение с миналата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg