Облечените в черно нападатели пребиват Матиас Еке, който разлепва плакати в Дрезден, до такава степен, че се налага да бъде опериран. В Нордхорн мъж хвърля яйца по депутат, след което го удря в лицето. В Берлин пенсионер удря сенатор по главата с торба.

Това са само три от нападенията, които германските политици претърпяха през изминалата седмица, когато започнаха кампаниите за изборите за Европейски парламент и за районни съвети.

Градусът на напрежението в страната винаги е нараствало преди избори, но нещо се е променило, казват партийни дейци и анализатори пред Reuters. Нападенията, водещи до физически наранявания, са се увеличили рязко - 22 нападения над политици досега през 2024 г. в сравнение с 27 за цялата 2023 г., съобщи тази седмица Федералната криминална служба.

Атмосферата също се е променила, като е загрубяла от масовите престрелки, подклаждани от социалните медии, както и от разделението и реториката на популистките партии.

„Наблюдаваме афективна поляризация, в която инакомислещите се превръщат във врагове", казва Щефан Маршал, политолог от University of Duesseldorf.

Информационната агенция разговаря с различни политици, които описват физически и словесни нападения. Според повечето от тях един от основните рискове е, че враждебният климат ще отблъсне кандидатите или участниците в кампаниите и в крайна сметка ще изкриви резултатите от изборите.

„Това те кара да чувстваш, че не си желан тук и трябва да изчезнеш“, казва Михаел Мюлер, кандидат на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SDP) в областните избори в източната провинция Тюрингия, след като нападатели подпалват къщата му заради протест срещу екстремизма, организиран от него.

„Да се откажа сега е вариант, въпреки че преди никога не бих си го помислял“, добавя той.

Зачестяващи нападения

Като цяло вербалните и физическите атаки срещу политици в Германия са се увеличили повече от два пъти от 2019 г. насам, според правителствени данни. Партията, при която тази тенденция е най-отчетлива, е “Зелените”, младшият партньор в коалицията на канцлера Олаф Шолц. Нейните членове са съобщили за 1219 инцидента през миналата година, което е седем пъти повече в сравнение с 2019 г.

На второ място по този показател е възраждащата се крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) с 478 инцидента, следвана от SPD на Шолц с 420.

Членовете на SPD, “Зелените” и други партии, които са по-близо до центъра на политическия спектър, обвиняват за цялостно влошаващото се настроение и увеличаването на конфронтациите реториката на AfD.

„Ако имате политици, които официално казват „да ги преследваме“, думите определят действията“, коментира Никлас Ниенас, член на Европейския парламент от “Зелените”, давайки пример с реч от 2017 г. на бившия лидер на крайнодясната партия Александър Гауланд, в която той заявява, че AfD излиза на лов за тогавашния канцлер Ангела Меркел.

„В днешно време ситуации, при които някой ти крещи, че си педофил или престъпник, или „ще видим накъде ще ни отведе бъдещето“, или че на всички ни мястото е пред стената за разстрел”, е почти обичайна“, добавя Ниенас.

AfD категорично отхвърля подобни обвинения. Миналата седмица съпредседателката Алис Вайдел коментира, че опитите да се използват новините за нападения за политически цели са „гнусни и безотговорни“ и че самите политици и членове на AfD често са обект на нападения.

Предупреждения

Политици на “Зелените” заявиха, че много от обидите, отправени към тях, все по-често имат нацистки оттенък.

„Някои хора казват: вие сте за Бухенвалд, например, или когато ние дойдем на власт, ще се справим с вас“, разкрива Макс Решке, ръководител на “Зелените” в Тюрингия.

Един от четиримата души, разследвани след нападението над депутата от Европейския парламент от SDP Матиас Еке в Дрезден в петък, е имал материали с крайнодясна пропаганда в дома си, съобщават от германската полиция. Бандата, която го е нападнала и му е нанесла побой, преди това е нападнала друг агитатор на “Зелените”, който също е разлепвал плакати.

„Това ми напомни на щурмоваците от 30-те години на миналия век“, казва Ане-Катрин Хауболд, която е станала свидетел на нападението, имайки предвид първоначалното паравоенно крило на нацистите.

Някои от политиците, интервюирани от Reuters, посочват, че вече избягват да оповестяват предварително събитията от кампанията си и са спрели да маркират автомобилите си, за да избегнат нападения.

„Това не е добре, защото членовете на нашата партия се чувстват несигурни, ако им кажем, че сега се нуждаем от полицейска защита, за да правим политически митинги“, казва германският депутат от “Зелените” Михаел Блос.

Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер заяви тази седмица, че иска да увеличи правните санкции за нападения срещу политици и активисти и да има повече полицейска защита за участниците в кампаниите. Но полицията в Германия вече се затруднява да се справи с настоящото си натоварване, става ясно от изказване на ръководителя на най-големия полицейски профсъюз в Германия Йохен Копелке.

Политиците, които участват в предизборната кампания в Източна Германия, коментират, че предприемат собствени предпазни мерки и провеждат повече семинари, свързани със сигурността.

„Съветваме на информационните щандове да има поне трима души“, казва Луис Шефер, ръководител на “Зелените” в източния град Гера. „И ако видите, че някой поврежда плакати, не се излагайте на риск, опитвайки се да ги спасите“.