Уолстрийт отново пакетира дълг за продажба

823
Уолстрийт отново пакетира дълг за продажба

На Уолстрийт може би вече са открили начин да се измъкнат от ситуацията с лошите заеми и рисковите ипотеки, които блокираха финансовите пазари, пише AP. Решението вероятно звучи познато, защото много прилича на това, което доведе до проблемите за банките.

В последните месеци инвестиционните банки пакетират отново стари ценни книжа, обезпечени с ипотеки и ги предлагат за продажба като нови продукти. Този план е почти идентичен на сложните инвестиционни пакети, които доведоха до срива на пазара.

В тази ситуация има нещо много познато, според професорът по икономика от Университета на Аризона Хърбърт Кауфман.

Тази стратегия обаче би могла да помогне за решаването на един от проблемите на финансовия срив: Какво се прави със стотици милиарди долари под формата на ипотеки, които все още задръстват системата и карат банкерите да отказват отпускането на нови заеми?

Това са остатъци от жилищния балон, когато цените на жилищата скачаха, банките купуваха рисков ипотеки, опаковаха ги заедно с безпроблемни ипотеки и ги продаваха като облигации с топ рейтинг. Инвеститорите търсеха все повече тези облигации, а банките продаваха все по-рискови ипотеки. Това обаче нямаше значение, защото в крайна сметка тези облигации получаваха AAA рейтинг.

Когато жилищният пазар се срина, беше почти невъзможно да се определи колко струват тези облигации. Банките и застрахователните компании, които ги притежаваха знаеха, че все още има добри ипотеки и не искаха да продават всичко на безценица. Купувачите обаче знаеха, че има много заеми, които не струват нищо, така че не искаха да плащат пълната цена за остатъците от балона на жилищния пазар.

В последните месеци банките тихомълком вървят към подобно решение, при което наистина качествените облигации се пакетират с някой не толкова добри. Те подслаждат сделката за инвеститорите и така опакованите наново облигации получават AAA рейтинг, което означава, че са сред най-безопасните неща, в които можете да инвестирате.

Що се отнася за облигациите, които остават, то те се продават за центове на инвеститори и хеджфондове, които имат желания да поемат голям риск срещу вероятността за голяма печалба.

Кауфман е оптимистично настроен за тези сделки, които се сключват напоследък, защото според него за разлика от времето на бума на жилищния пазар, сега инвеститорите в тези нови облигации знаят какво купуват.

Това, което подслажда сделката е гаранцията. Инвеститорите, които купуват от наистина рисковите облигации се съгласяват да поемат част от риска на тези, които купуват от по-безопасните. Инвестиралите в по-безопасните облигации получават парите си първи, докато тези поели големия риск губят първи пари.

Така безопасните облигации получават AAA рейтинг, който е от основна важност за сделката. Този рейтинг позволява на банките да продават продукта на пенсионни фондове, застрахователни компании и други инвеститори, които могат да притежават само инвестиции с най-висок рейтинг.

"Тук няма никаква вуду магия, а всичко е просто математика, казва Сю Алън, главен изпълнителен директор на Allonhill, която помага на инвеститорите да анализират такива инвестиции, чиято цена трудно се определя.

Рискът в сегашната ситуация е, че ако жилищният пазар продължи да пада, дори инвестициите с кредитен рейтинг AAA може да не се окажат безопасни. Тези сделки в момента също така разчитат и рейтинговите агенции, които не разчетоха правилно риска при кризата с високорисковите ипотечни облигации, този път да се справят добре.

Администрацията на президента Барак Обама също работи по план, който да позволи на банките да купуват и да продават рискови облигации. Публично-частното партньорство обявено през тази пролет все още се подготвя и тепърва предстои да помага на инвеститорите да разберат колко струват подобни облигации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg