Временно спокойствие при петрола след изказвания от Г-8 и ООН

507
Временно спокойствие при петрола след изказвания от Г-8 и ООН

Петролът спадна по време на азиатската търговия, след като от ООН обявиха, че Саудитска Арабия ще увеличи производството, за да не бъде обвинявана за растежа на цените. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юли загуби 86 цента до 134.00 долара за барел. Контрактът завърши в петък на 134.86 долара за барел след спад за деня от 1.88 долара.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка новия фронт месец август поевтиня с 61 цента до 134.50 долара за барел. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, след посещение през уикенда в Саудитска Арабия, съобщи, че министърът на петрола в арабската държава го е уверил, че продукцията ще бъде повишена с 200 000 барела на ден през месец юли в допълнение на увеличението от 300 000 барела на ден през юни. Бан допълни, че от Саудитска Арабия искат страните потребителки също да вземат мерки, като например намаление на данъците и борба срещу спекулантите.

Саудитска Арабия произвежда в момента 8.48 милиона барела на ден. Според президента на ОПЕК обаче в момента предлагането е с около 500 000 барела на ден повече спрямо търсенето и повишението на Саудитска Арабия ще има само краткотраен ефект. В допълнение Чакиб Кели отбеляза, че това увеличение идва от вече ограничените капацитети на картела, които са предвидени за извънредни ситуации. Всичко това означава, че в дългосрочен план проблемът се запазва и цената би трябвало да продължи да расте.

През уикенда финансовите министри на най-големите икономики се срещнаха в Япония и предупредиха, че бързото поскъпване на петрола може да навреди на световния икономически растеж. Те препоръчаха страните производители да повишат производството и да инвестират пари, за да могат да увеличат предлагането в бъдеще. Г-8 отправи и предупреждение към спекулативната общност като подчерта, че няма да допусне заплаха от инфлация за световната икономика. Междувременно МВФ съобщи, че ще разследва причините за растежа на енергийните продукти, а председателят на ОПЕК обяви, че не очаква ефект от коментарите на финансовите министри от Г-8, тъй като според него това са обичайните изказвания на политици търсещи кого да обвинят.

Златото е стабилно днес и продължи да отчита печалби благодарение на спада на долара срещу еврото, но слабостта на петрола ограничава растежа. Спот цената нарасна до 871.40/872.40 долара за тройунция спрямо нива на затваряне в петък в Ню Йорк от 869.00/870.00 долара за тройунция, когато беше реализирана печалба от 1 долар.
Злато – технически анализ

Златото остава под сериозен натиск. Подкрепа е дъното от четвъртък на 857. Следва важна подкрепа при най-ниската стойност за годината на 845 долара за тройунция, където се намират и дъното от 2 май и пробитите върхове от 7 и 8 ноември. Следва 820 долара, където в края на миналата година имаше гап.

Съпротива остава ключовото ниво на 890. Необходим е пробив на това ниво, за да намалее низходящия натиск. По-нагоре бариери са 916, 938 и 960, които са съответно 38, 50 и 62 процента корекции на спада 1030-845. Едва и тяхно преодоляване ще даде шанс за покачване към рекордните нива от 1030 долара.

Съпротиви 890 916 938
Подкрепи 857 845 820

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg