Защо производителите развалят вкуса на кафето?

2873
Защо производителите развалят вкуса на кафето?

Производителите на кафе прибягват до използването на все по-голямо количество нискокачествено кафе, поради силното поскъпване на сорта Арабика по данни на Асоциацията на производителите.

Тенденцията е далеч по-разпространена от очакванията на специалистите в бранша и това показват данните за продажбите и търсенето на Робуста.

Така например в САЩ вносът на кафе Робуста се е повишил с близо 80% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, докато вносът на кафе тип Арабика се е понижил с 30%.

Подобна тенденция се отчита не само отвъд океана, но и по целия свят.

Растящите цени на кафето карат и потребителите да се ориентират към продукти с по-ниски цени-тенденция, на която трябва да отговорят и водещите световни производители.

Оказва се, че пазарът е много по-чувствителен към цената на кафето, отколкото към промяната в качеството на продукта.

Все по-достоверни стават спекулациите, че някои кафевериги в САЩ увеличават дела на Робустата в своите „тайни рецепти“, действие, жертващо в известна степен качеството на продукта за запазване на рентабилността.

Тези тенденции стартираха през миналата година, когато покупките на кафе Робуста от Бразилия – втория най-голям производител на сорта, се утроиха до 813 000 шестдесеткилограмови торби.

И докато общият обем все още е значително под този от 5.84 милиона торби кафе тип Арабика от страната, ръстът е бил значително по-голям в сравнение с повишението от 3% при по-висококачественото кафе.

Силното 11-месечно поскъпване в цената на висококачественото кафе Арабика доведе да ръст над два пъти в цената на суровината на стоковите пазари до над 3 долара за 0.45 кг през май миналата година, което бе нов 34-годишен рекорд.

Това направи премията, при която се търгува кафето Арабика над цената на Робустата в размер на около 1.9 долара за 0.45 килограма.

Оттогава тенденциите при цената на кафето се промениха и наблюдавахме силно поевтиняване при цената на Арабиката с около 70% от върховите стойности до около 1.70 долара за 0.45 кг. Това значително стесни и маржина, при който се търгува Арабиката и Робустата.

Дали обаче производителите ще се върнат към използването на повече висококачествено кафе в своите продукти? Отговорът е: „Най-вероятно не“. Ако потребителите приемат радушно и няма много оплаквания, то най-вероятно схемата на производство с по-големи количества робуста ще продължи, смятат пазарни наблюдатели.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

Пазари

% Стойност
  • SOFIX 722.690 0.00%
  • BGREIT 117.380 0.00%
  • BGTR30 563.310 0.00%
  • BGBX40 137.470 0.00%
Ask Bid
  • EUR/USD 1.1763 1.1764
  • GBP/USD 1.2876 1.2878
  • USD/JPY 109.1570 109.1690
  • USD/CHF 0.9656 0.9658
  • USD/CAD 1.2577 1.2579
  • AUD/USD 0.7935 0.7936
  • USD/BGN 1.6625 1.6628
Ask Bid
  • DOW JONES 21666.18 21670.18
  • S&P500 2425.16 2425.66
  • NASDAQ 4705.68 4706.68
  • CAC 40 5105.92 5107.92
  • DAX 12158.66 12160.66
  • FTSE 100 7323.85 7325.35
  • ПЕТРОЛ 48.64 48.69
  • ЗЛАТО 1286.72 1287.22
  • СРЕБРО 16.99 17.02

Видео