Златото и петролът нарастват днес, но остават под рекордните стойности

444
Златото и петролът нарастват днес, но остават под рекордните стойности

Златото напредна днес в близост до рекордните нива, достигнати вчера, но според дилъри пазарът най-вероятно ще претърпи корекция преди достигането на нива от 900 долара за унция. Спот цената нарасна до 881.90/882.70 долара при затваряне вчера в Ню Йорк на 877.70/878.50 долара за унция.

По време на търговията в сряда беше достигнат абсолютен рекорд от 891.40 долара, заради инвеститорски покупки, както и заради силния дебют на златните фючърси в Шанхай. Технически, металът изглежда много добре позициониран за покачване към нови върхове и всеки спад вероятно ще предизвика нов интерес от страна на купувачите.

Следващата вероятна бариера пред златото е около 920 долара и тя може би ще бъде достигната преди заседанието на Федералния Резерв в края на месеца. В същото време обаче нарастват опасенията, че търсенето от физическия сектор може да намалее, тъй като мнозина купувачи не са готови да плащат по сегашните високи цени.

Поради тази причина нивата над 880 долара са трудно удържими. Не на последно място златото, което поскъпна с над 30% през 2007 година, нарасна само за първите десет дни на новата 2008 година с 6%, благодарение на спекулативни покупки, които бяха породени от слабостта на долара и рекордно високите цени на петрола.

Петролът също нарасна днес по време на азиатската търговия, след като вчера доклад от САЩ показа неочаквано голям спад на запасите на суров петрол. Американският основен фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец февруари напредна с 30 цента, до 95.97 долара за барел спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 95.67 долара за барел, когато беше отчетен спад за деня от 66 цента.

Английският фючърс на сорта Брент поскъпна днес с 16 цента, до 94.53 долара за барел при спад вчера от 1.17 долара. Министерството на енергетиката в САЩ публикува вчера данните за енергийните запаси за седмицата, завършваща на 4 януари. Те показаха намаление на запасите на суров петрол с 6.8 милиона барела, което е много повече от предварителните прогнози за спад от 1.2 милиона барела. В момента запасите на суровия петрол в САЩ са общо 288.8 милиона барела, което е най-ниско ниво след 15 октомври 2004 година. Спадът от вчера пък е за осма поредна седмица.

Злато – технически анализ


Пробивът на 869 доведе до рязко поскъпване до исторически рекордни стойности от 891.08 долара за унция, които са и първа съпротива. При поставяне на нови рекорди за всички времена на практика липсват истински съпротиви, тъй като движението е на непозната територия.

След 891 следваща съпротива е 900 долара, а след нея вероятно натиск ще окажат нивата около 920 долара. Подкрепа е преминатият връх от 3 януари на 869, следвана от пробития най-висок връх за 2007 година от 7 ноември на 845 долара. По-надолу подкрепа е 813, където преминава 50-дневната пълзяща средна.

Съпротиви891900920
Подкрепи 869845813


Веселин Калчев, Финансов анализатор, ФК Логос-ТМ АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg