Златото се търгува на нива, близки до двумесечния минимум

487
Златото се търгува на нива, близки до двумесечния минимум

Цената на златото се търгува на нива, близки до двумесечен минимум по време на азиатската търговия, в резултат на спекулации за по-нататъшно поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

През изминалата седмица еврото поевтиня до 6-седмичен минимум спрямо щатската валута, като традиционно цената на златото се движи в противоположна на долара посока.

Поскъпването на щатската валута традиционно е свързано с поевтиняването на златото и обратно, ценният метал поскъпва при слабост на щатската валута.

От началото на годината златото е поскъпнало с близо 3%, на фона на поевтиняването на долара с 1.9% спрямо еврото.

На 24 май благородният метал поевтиня до най-ниската си стойност от два месеца насам, при ниво от 652.01 долара за тройунция.

Към момента спот цената на златото е при ниво от 655.10 долара за тройунция.

Анализатори коментират, че движението в цената на златото ще продължава да се предопределя от посоката на движение на долара спрямо останалите основни валути.

Въпреки моментната слабост при метала много инвеститори и анализатори са на мнение, че той ще продължи да поскъпва в средносрочен аспект.

През 2006 година инвестициите в злато са донесли на притежателите си доходност от 24.75%, след като цената на "благородния метал" регистрира повишение от 497 долара, до 620 долара за тройунция.

Изминалата година бе петата поредна печеливша година за ценния метал, като за периода цената на златото се е повишила с над 140%.

Така за последните пет години златото е било един от най-печелившите за инвеститорите активи, като за сравнение, широкият индекс S&P 500 се е повишил с 23.5%, а технологичният Nasdaq е добавил 23.8% към стойността си. За същия период доларът е загубил 32.4% от стойността си спрямо еврото.

Необичайно силното представяне на цената на златото през последните години става реалност, на фона на силния световно-икономически ръст, както и при растящи в световен мащаб лихви.

Това се възприема като необичайно, поради факта че при силно представяне на световната икономика, традиционно благородният метал, който се смята като "остров на спасението" при слабост на финансовите пазари, не е сред най-активно попадащите в обозрението на инвеститорите активи.

На фона на очакваното забавяне на щатската икономика обаче, перспективите за добро представяне на златото продължават да остават добри, като то ще привлича погледа на все повече инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg