Цената на петрола стартира седмицата с понижеине, след като в петък ценната суровина добави към стойността си 1.4 долара до ниво от 59.39 долара за барел суров петрол с доставка през март.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през март, които ще изтекат утре, регистрираха понижение от 0.3 долара по време на търговията си на азиатските пазари до ниво от 59.09 долара за барел, като лекото им понижение стана реалност на фона на освободен американски и британски заложник в Нигерия.

Допълнително понижението им се предопредели и от изказванията на иранския енергиен министър, че страните от ОПЕК едва ли ще предприемат по-нататъшни съкращения на производството си на следващата си среща през март във Виена, ако възходящият тренд в цената на суровината от последните седмици се запази.

През ноември картелът съкрати производството си с 1.2 млн. барела, като оповести месец по-късно нови производствени съкращения от 500 хил. барела от началото на февруари.

Понижение по време на азиатската си търговия отбелязаха и фючърсите на отоплителното гориво, отчели спад от 1.24 цента до ниво от 1.661 долара за галон, докато цената на природния газ добави 4.7 цента към стойността си до ниво от 7.55 долара за ММВtu.