Разработихме национална програма за производството на десертно грозде у нас
Национална програма за насърчаване производството на десертно грозде у нас в периода 2006-2020 г. разработи екип на Аграрния университет в Пловдив, Института по лозарство и винарство – Плевен, Лесотехническия университет в София и Дирекция „Аграрно развитие” на МЗГ, информират от министерството.
Основната цел на програмата е да се стимулира създаването на нови лозови насаждения с десертни сортове в подходящи климатични и почвени микрорайони, чрез прилагане на нови технологии, като на тях се засаждат пазарно ориентирани сортове. С това се цели повишаване ефективността и конкурентоспособността на производството на десертно грозде в България. Националната програма беше представена и одобрена и на селскостопанското изложение АГРА в Пловдив в рамките на семинар „Производство на десертно грозде – възможности за развитие в условията на ОСП на ЕС”.
Изданието е предназначено за държавни и частни институции в секторите „Лозарство” и „Винарство”, специалисти в научното обслужване на земеделието, фирми и лица, занимаващи се с агробизнес, земеделски кооперации, фермери, браншови асоциации.