Тринадесет финансови служители на инвестиционните банки Morgan Stanley, UBS и Bear Stearns бяха въвлечени в криминално разследване за злоупотреба с вътрешна информация, което е едно от най-големите в корпоративната история на САЩ.

Анализаторите са били въвлечени в търговия с вътрешна информация от два основни източника, сочи изявление на официалните регулаторни органи цитиран от FT.com.

Служителят на Morgan Stanley - Ранди Колота е подавал информация на останалите анализатори относно предстоящи сливания и поглъщания в периода между 2004 и 2005 година, а Мичъл Гутенберг от инвестиционната банка UBS е предупреждавал преждевременно трейдъри от останалите инвестиционни банки за предстоящо завишаване или понижаване на инвестиционния рейтинг на компании в продължение на шест години.

Потокът на информация към брокери постепенно се е увеличавал с времето и броят на въвлечените лица е достигнал 14 души, сред които осем професионални брокери на Wall Street, двама дилъри и три портфолио-мениджъри в хедж-фондове, сочат публикувани във финансовото издание данни.

В случай, че вината на въведените в скандала лица бъде доказана, ги застрашава присъда между 15 и 90 години затвор, в зависимост от степента им на участие при използването на вътрешната информация.

Четири от въвлечените в скандала вече се признаха за виновни по обвинението, като други девет, сред които Гетенберг и Колота бяха арестувани в четвъртък.

Двете мрежи за разпространяване на вътрешна информация са били самостоятелни, но в тях е имало и инвеститори, участвали и в двете.

От Morgan Stanley и UBS се разграничиха от действията на бившите си служителите, като заявиха, че напълно сътрудничат на властите за разкриване на случая.