Шокът от спада на китайските и световните индекси през изминалата седмица е довел до загуби и на румънската фондова борса.
Към края на миналата седмица пазарната капитализация на листнатите на букурещката фондова борса компании е възлязла на 22.7 млрд. евро, в сравнение с близо 24 млрд. евро през предходната седмица.

Румънската фондова борса, обаче не реагира веднага на силния спад на световните индекси, като във вторник румънските основни индекси завършиха на положителна територия.

В сряда обаче румънските индекси усетиха негативния ефект от силното понижение на световните финансови пазари, на фона на признаците за възстановяването на големите световни индекси.

След относително стабилното представяне на румънските индекси през четвъртък, в петък те отново подновиха понижението си, като индексът ВЕТ загуби 2.9% от стойността си до ниво от 8 514.97 пункта, а ВЕТ-С на най-ликвидните румънски компании се понижи с 2.7% до ниво от 5 496.91 пункта.

Сред най-засегнатите компании търгувани на фондовия пазар в северната ни съседка бяха тези на инвестиционните фондове.

Най-губещ сред тях бе SIF Banat-Crisana, загубил 12.5% за цялата изминала седмица, следван от SIF Moldova и SIF Oltenia, всеки регистрирал спад от по над 10%.

Акциите на най-голямата румънска компания търгувана на борсата - петролната компания Рetrom завършиха седмицата с понижение от 4.2%.