Индустрията за инвестиционни съвети генерира значителни доходи от това да сочи на инвестиционната публика компании с "добри перспективи", използвайки желанието на всеки инвеститор да научи коя ще е следващата компания, развила се по пътя на Microsoft.
Много често инвеститорите обаче могат да претърпят сериозни финансови загуби и дори да фалират, следвайки тези съвети, като те често не водят до очаквания успех, сочи изследване на Investor's Business Daily.

Анализаторите са в пълното си право да сочат компании и да прогнозират добро развитие въз основа на силните страни и доброто развитие на определени компании през последните години.

Това не означава задължително, че инвеститорите ще могат да извлекат финансова изгода от покупката на акции от тези компании поради ред причини.

Една от причините е, че моментът, в който компаниите са били представени на инвеститорите, може да не е най-подходящият за покупката им.

Акциите на тези компании най-вероятно са регистрирали значително повишение през последните години, за да попаднат в обозрението на финансовите специалисти, което може да бъде последвано от низходяща корекция и да доведе до загуби за инвеститорите.

Посочените от специалистите компании често могат и да са печеливш избор, но ръстът им да стане реалност след няколко години от момента на насочването на вниманието към тях.

Обикновено статиите, или имейлите пратени до инвеститорите, носещи заглавия от сорта на "Компаниите, които трябва да притежавате" или др. подобни не уточняват времевия хоризонт, в който се очаква положително за инвеститорите развитие при цените на компаниите.

Тези препоръки пропускат да дават и информация като технически анализ или насоки на какви нива да се купуват акциите на дадена компания или кога инвеститорите да ги продават, ако реализират положителен финансов резултат.

Купуването на компании без ясна цел за времето и нивата, на които трябва да се закупи или без предварително определени нива за излизане, в случай на негативен развой, може да доведе до финансови загуби, като в същото време блокира средствата на инвеститорите, които биха вложили в алтернативни инвестиции.

В тази насока от IBD съветват инвеститорите да не се доверяват единствено на съветите, които получават от специалисти.