Антични предмети, незаконно оръжие и боеприпаси иззеха антимафиоти от ОДП-Перник, информират от МВР.

Полицейската операция е проведена вчера под надзора на Окръжна прокуратура Перник. Антимафиотите претърсили имоти, собственост на радомиреца Г.В. (52 г.) в селата Байкалско, Извор и гр. Радомир. Там са открити и иззети 326 антични монети, голямо количество накити, метални и керамични антични предмети.

Намерени са и две незаконно притежавани ловни пушки, два преработени в бойни газ-сигнални пистолета, 53 бойни патрона от различен вид и калибър, 11 ловни -16-и калибър, 19 ловни -12-и калибър и 4 взриватели за снаряди.

Най-вероятно културно-историческите ценности са били предназначени за износ и продажба в чужбина, за което говорят откритите и иззети класьори, специализирана литература и материали и препарати за почистване на монетите.

От информацията, събрана до този момент, ценните предмети са от района на с. Байкал, община Радомир. Районът е известен с многобройни тракийски и римски могили и селища. Това е поредната успешна акция на полицията в радомирския регион за сравнително кратко време.