На 13 април 2007 г. ще се проведе редовното заседание на общото събрание на акционерите на Енемона АД-Козлодуй, на което ще се гласува за увеличаване на капитала на дружеството при условията на първично публично предлагане и за вписване на дружеството като публично при условията и по реда на ЗППЦК, става ясно от днешния брой на Държавен вестник.

Акционерите на компанията ще вземат и решение за промяна на вида на акциите на дружеството от налични в обикновени безналични поименни с право на глас, както и овластяване на съвета на директорите за увеличаване на капитала на компанията в размер до 100 млн. лв. през следващите пет години чрез издаване на нови акции.

Общото събрание ще трябва да овласти Съвета на директорите да определи точния размер на емисията, с която се увеличава капиталът по реда на ЗППЦК, емисионната стойност на акциите от увеличението, инвестиционен посредник, който да обслужи увеличението, както и всички други условия и параметри на първичното публично предлагане на новите акции.

По време на събранието ще се гласува и за вземане на решение за отпадане на предимствата по издадените от дружеството привилегировани акции, а именно акциите от клас I (поименни привилегировани акции на учредителите с право на глас), акциите от клас III (привилегировани акции на приносител без право на глас) и акциите от клас IV (привилегировани акции на приносител без право на глас) и превръщането им в обикновени поименни акции с право на глас.

Акционерите на компанията ще вземат решение и за приемането на доклад за дейността на дружеството през 2006 г., приемането на годишния финансов отчет, освобождаване от отговорност на на членовете на съвета на директорите за дейността им през 2006 г., както и за разпределение на печалбата за 2006 г.

Енемона АД е с капитал от 6 млн. лв., като изпълнителният директор Дичко Прокопиев притежава 60.19% от капитала на дружеството, а Глобал Кепитъл и Никола Петков имат респективно по 21.277 и 6.31%.

Енемона АД е частна българска инженерингова компания, основана през 1990 г. Основните дейности, които извършва са в сферата на строителството, конвенционалната и ядрена енергетика, екологията и индустрията, енергийна ефективност.

В компанията работят над 2500 висококвалифицирани работници, специалисти, експерти и мениджъри.

По-големи проекти, по които компанията работи, са модернизацията на 5-ти и 6-ти енергоблокове на АЕЦ “Козлодуй”, проекти на територията на ТЕЦ “Марица-Изток” – 2 и ТЕЦ “Марица-Изток” – 3, проекти на територията на Летище – “София”, “Кремиковци” ЕАД, “Кумерио мед”, гр. Пирдоп, “Белоизворски цимент”, Съдебна палата, гр. София и др. Изпълнените зад граница проекти включват изграждане на търговски центрове, административни и жилищни сгради в Германия - в градовете Берлин, Есен, Дрезден, Мюнхен, Франкфурт на Майн и Валцбург.