Една от най-големите компании в света в сферата на пристанищната логистика и шипинг услугите Coeclerici (Коеклеричи) се представи за първи път във Варна и обяви своите намерения за бъдещо разширяване на дейността си и инвестиции в морската столица на семинар под надслов: „Коеклеричи” – иновативни решения за пристанище Варна, съобщиха от компанията.

Coeclerici предлага съвременни, иновативни и икономически ефективни “tailor made” решения в сферата на пристанищната логистика и корабните услуги по цял свят. Тя е специализиранa предимно в превозите на сухи и насипни товари, както и в разтоварването на тежко натоварените кораби в райони, извън пристанището, с помощта на плаващи платформи.

Компанията вече е позната у нас чрез своето представителство в Бургас. През ноември 2000 г. тя извърши първото в България облекчаване на товари в открито море. Това стана възможно благодарение на плаващия терминал Бълк Креми 1 - съвместна инвестиция на Кремиковци и Коеклеричи лоджистикс, представителството на Coeclerici у нас. Това позволява доставките на суровини да бъдат извършвани с по-големи кораби, с което се намаляват значително транспортните разходи. Икономическият ефект от тази инвестиция за Кремиковци е около 5 млн. долара годишно.

Семинарът беше открит от областния управител на Варна Петър Кандиларов и президента на „Лигурия Интернешънъл” Франко Априле.

„Лигурия Интернешънъл” е регионално дружество за промотиране на италианските компании от област Лигурия по света. По негова инициатива през 2005 г. бе сложено началото на сътрудничество между областите Варна и Лигурия, което доведе до подписване на споразумение за побратимяването им през февруари 2006 г.

Сред поканените участници в семинара „Коеклеричи” – иновативни решения за пристанище Варна" бяха представители на фирми, свързани с пристанищния сектор и морската логистика, както и компании от секторите на тежката промишленост, енергетиката и металургията като: Кремиковци, Солвей Соди, ТЕЦ Варна, Девня цимент, Енел Марица Изток 3.

Като специални гости присъстваха представители на Комитета на италианските предприемачи в България, както и и директори на пристанища в Украйна и Румъния.