Комисията за финансов надзор е изискала от Централен депозитар да предостави в най-кратък срок подробни обяснения по повод публикации за възникнали проблеми с приключването на над 800 сделки в депозитарната институция.

До този момент КФН не разполага с информация (уведомления, сигнали, жалби и др.) от Централен депозитар или от инвестиционните посредници по случая.

КФН изисква в най-кратък срок подробни обяснения от Централен депозитар и Българска фондова борса за по-късно стартиране на борсовата сесия от понеделник. До момента КФН не е уведомена и по този случай.

Нека припомним, че БФБ преди 9.30 обяви, че поради възникнал технически проблем търговската сесия ще стартира от 10.00 часа, като от борсата добавиха, че тя няма да бъде удължавана.

Във връзка с възникналия в началото на търговската сесия днес проблем БФБ-София АД уточни, че той е предизвикан от невнимателна намеса на служител на Централен депозитар АД, предизвикала прекъсване на захранването на единия от сървърите на борсата, на който функционира системата за търговия.

След запознаване с обясненията, които следва да бъдат предоставени, КФН ще прецени своите последващи действия.