Потребителското доверие в САЩ през март е регистрирал по-голям от очакванията спад за месеца в резултат на понижените цени на бензина.

Индексът на потребителското доверие се е понижил до 107.2 пункта през месеца, в сравнение с 111.2 пункат през февруари. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от 109 пункта.

Анализаторите обясняват понижението в потребителското доверие с продължаващото повишение в цените на бензина в най-голямата световна икономика.

Ръстът им до голяма степен се предопределя от поскъпването на цената на петрола, като той се повиши вчера до най-високата си стойност от началото на годината, в резултат на продължаващото напрежение около Иран.

Това бе и най-ниската стойност на индекса на потребителското доверие в САЩ от ноември месец миналата година до момента.

Данните повишават притесненията на инвеститори и анализатори за развитието на щатската икономика, след като вчера данните за продажбите на нови жилища също регистрираха по-голямо от очакванията понижение.

Щатските индекси се търгуват на отрицателна територия, като половин час след отварянето си индексът Dow Jones се понижи с 72 пункта, или 0.6% до ниво от 12 396 пункта, а технологичният Nasdaq загуби 14.5 пункта от стойността си, или отново 0.6% до ниво от 2 441 пункта.

Доларът не регистрира съществено изменение в нивата си на търговия спрямо останалите основни валути.

Към момента едно евро се търгува на нива от 1.3335 долара, за толкова се разменяше и преди оповестяването на данните.