Един от водещите британски специалисти в сектора на недвижими имоти - Джералд Ронсън предупреди, че може да се очаква корективен спад в сектора на недвижимите имоти във Великобритания, на фона на значителното му повишение през последните години.

Ронсън, който е изпълнителен директор на компанията Heron International, заяви пред инвеститори, че нагорещеният пазар на имоти в страната може да регистрира корективен спад.

Според него когато това се случи, може да се погледне назад във времето и да се види колко ясни са били признаците за подобно развитие.

По данни на CBRE инвестициите в търговска недвижима собственост в Европа са се повишили с 40% през изминалата година на годишна база до рекордното ниво от 230 млрд. евро.

Пазарът на търговска собственост във Великобритания е заел близо една трета от общите инвестиции на "стария" континент.

В същото време инвестициите в най-голямата европейска икономика - немската са се удвоили, извеждайки страната до втората позиция.

Доходността, получавана от недвижима собственост във Великобритания се е понижила до най-ниското ниво от две десетилетия насам.

По отношение на растящия интерес и броя на инвестиционните фондове за инвестиции в недвижима собственост Ронсън заяви, че това крие значителни рискове. Последната тенденция в световен мащаб е сформирането на все повече нови фондове, които бързат да се възползват от ръста в сектора на недвижимите имоти.

Според него обаче, портфолиомениджърите на такива фондове са запознати само с "бичия" пазар в сектора и трудно ще се ориентират при евентуална корекция в него.

Той прогнозира още, че през следващите няколко години ще се наблюдава ясно разграничаване между постигната доходност от фондове с дългогодишна история и новостартирали такива.