Националната федерация на медицинските сестри в Белгия организира вчера нова акция на солидарност с българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия, информират от външно министерство.

Проявата беше в рамките на първия конгрес на белгийските медицинските сестри и събра над 1800 медицински работници от цялата страна. Всички те носеха трикольорни лентички с надпис “Не сте сами” от кампанията в подкрепа на медиците.

Специални гости на конгреса бяха белгийският министър на здравеопазването и социалните грижи Руди Демот, сенаторът Жак Брочи, политици и журналисти.

Нека вашето мощно послание на надежда прекоси Средиземно море и стигне до сърцата на невинно осъдените ви колеги, каза от трибуната министър Демот. Нека им кажем: не сте сами, допълни той на български.

Посланикът на България в Брюксел Христо Георгиев благодари на участниците в конгреса и на ръководството на Федерацията за неотслабваща енергия, която също участва в белгийските акции за подкрепа на осъдените медици.

Вашата солидарност има особена стойност, защото именно вие, като професионалисти, знаете истинските причини за заразата и сте наясно, че българските медицински сестри и палестинският лекар са невинни, подчерта посланик Георгиев.

Специално за събитието белгийският певец Доминик изпълни песен, създадена в знак на съпричастност с медиците в Либия.

По-рано през деня пред участниците в конгреса беше излъчен документалният филм “Инжекцията” за разпространението на вируса на СПИН.