Цените на жилищата в Испания са се повишили със 7.2% през първото тримесечие на годината, в сравнение със същото на миналата година, посочиха изнесени статистически данни от страната.

Това бе и най-слабият им тримесечен ръст от над седем години насам, когато стартира бума в цените на недвижимите имоти в страната, посочиха още данните.

Повишението за първото тримесечие бе най-слабото им от третото тримесечие на 1999 година, като специалистите прогнозират и по-нататъшно забавяне в темпа на нарастване на цените.

Пазарните участници не изключват като възможно ръстът в цените на жилищните недвижими имоти да се забави до 5% на годишна база към края на настоящата година.

Най-голям ръст регистрираха жилищните недвижимите имоти в Испания през 2003 година, когато повишението им възлезе на 18.5% на годишна база.

От тогава до сега се наблюдава трайна тенденция на забавяне на ръста в цените, който стана особено изразителен от втората половина на миналата година.

Като основна причина за забавянето специалистите определят силното им поскъпване през последните няколко години, както и изместването на центъра на интереса на международните инвеститори към значително по-бързо развиващите се пазари на недвижими имоти в развиващите се страни.

На фона на алтернативата за покупка на недвижим имот в страната британските инвеститори все по-често поглеждат към страните от ЦИЕ, където и цените са все още относително по-ниски.