Успешните публични предлагания на китайски компании за инвестиции в недвижими имоти, проведени наскоро и привлекли рекорден интерес на хонгконгската фондова борса, може да инициират, според специалисти, силен бум на набиране на капитали от борсата и от други подобни компании.

Китайската компания Garden Holdings Co. успешно набра капитал в размер на 1.66 млрд. долара, което бе и най-голямото първично публично предлагане от китайска компания, инвестираща на пазара на недвижими имот в страната.

По време на дебюта им на хонгконгската борса в петък акциите на строителния предприемач отбелязаха повишение от 35%.

Очаква се и други китайски строителни предприемачи да засилят интереса си към набиране на капитали от фондовите пазари в опитите им да копират доброто представяне на малко известния доскоро китайски строителен предприемач.

Анализаторите коментират, че моментът е изключително подходящ, на фона на силния интерес на инвеститорите към акции на компании, инвестиращи на бързорастящия сегмент на недвижими имоти в Китай.

Добри остават и перспективите пред пазара на недвижимите имоти на най-бързоразвиващата се основна световна икономика за следващите няколко години.
Усилията на правителството да ограничи ръста на сектора се оказват слабо ефективни, подобни на тези за ограничаване ръста на икономиката на страната, която през първото тримесечие на годината регистрира ръст от 11.1%, значително изпреварвайки средните очаквания на инвеститори и анализатори.

Щатският строителен предприемач с интерес към инвестиции в търговска недвижима собственост например, която през 2003 година отмени планираното си първично публично предлагане, поради неблагоприятната среда на финансовите пазар в страната, обяви плановете си да набере капитал в размер на 400 млн. долара на хонгконгската борса по-късно през тази година.