Жените изкарват едва 80% от заплатите на колегите си от силния пол една година след завършването на колеж в САЩ, сочи изследване, направено от American Association of University Women Educational Foundation.

Разликата между заплащането на мъже и жени дори се задълбочава след 10 години на трудовия пазар, сочи още изследването, като тогава жените изкарват едва 69% от средното за мъжете.

Дори и след отчитането на фактори като заетост свързана с децата и др. "типично" женски задължения, които намаляват заплащането на жените, според проучването около една трета от разликата в заплащането между мъже и жени остава необяснима.

Според специалисти, участвали в проучването, необяснената разлика се причинява от "полова дискриминация".

С изминаването на времето необяснимата разлика в заплащането между мъже и жени се задълбочава, сочат данните.

Част от разликата е резултат от избора на хората, друга от очакванията на работодателите, че младите жени се очаква да имат деца и поради тази причина избягват да ги повишават.

Изследването сочи още, че по-доброто академично представяне на жените по време на тяхното следване също не се компенсира от работодателите. Жените са с малко по-добри резултати в следването си от мъжете във всички основни дисциплини, включително и в научните и математическите.