Общо 17 млн. кв. м площ нови търговски центрове се очаква да бъдат въведени през тази и следващата година, посочи доклад на консултантската агенция Cushman & Wakefield.

За сравнение, през изминалата година в експлоатация са влезли рекордните до момента 5.8 млн. кв. м, което бе повишение от 13% на годишна база и е отвело размер на търговските площи в Европа до 97 млн. кв. м.

През настоящата година в експлоатация се очакват да бъдат въведени 6.45 млн. кв. м търговска площ, а през следващата 10.56 млн. кв. м, според базираната в САЩ консултантска агенция.

Водещи по въвеждане на нови търговски площи в Европа се очаква да бъдат Испания, Полша и Турция.

Най-много търговски центрове ще бъдат разкрити в Испания на "стария контитент", като за тази и следващата година там се очаква да влязат в експлоатация 1.93 млн. кв. м, според доклада. Водещи ще бъдат двата най-големи града в страната - Мадрид и Барселона.

На второ място непосредствено след Испания се класира Полша, с очаквани нови търговски площи за 2007 и 2008 година от 1.88 млн. кв. м.

Нови търговски центрове ще бъдат откривани в 40-те най-големи града в страната с население над 100 000 души. И тук най-много търговски центрове се планира да бъдат разкрити в столицата на страната Варшава, където през февруари бе открит смесен комплекс с 63 500 кв. м търговска площ.

На трета позиция се класира Турция с очаквано въвеждане на търговски центрове с площ в размер на 1.65 млн. кв. м през следващите две години. Значителните инвестиции в страната се предопределят от търсенето на нови и модерни търговски центрове.

Във Великобритания се очакват нови търговски площи от 1.4 млн. кв. м да излязат на пазара през тази и следващата година.