На 10 май Европейският парламент ще гласува в пленарна зала предложение на Европейската комисия, предвиждащо много силно намаляване на сегашните такси за "роуминг" при ползване на мобилни телефони в страните от Европейския съюз, съобщава БТА.

"Роуминг" такси се плащат при ползване на регистриран в една страна членка мобилен телефон за позвъняване в "родната" страна от друга или оттам в други държави по света. С "роуминг" такса потребителите се товарят и при получаване на позвъняване, ако са извън страната, където е регистриран мобилният им телефон.

В момента се уточняват някои последни детайли от предложението на Европейската комисия, като например какви такси да се събират при позвъняване от мобилен телефон от различна на регистрацията му страна, заяви източник от комисията, пожелал да остане анонимен във връзка с предстоящото гласуване в Европейския парламент.

Засега има три предложения за една от тези такси. Европейският съвет смята, че при обаждане от друга страна не трябва да се плащат повече от 60 евроцента за минута разговор, Европейският парламент - 40 евроцента, а Европейската комисия - 42 евроцента.

Утре ще продължат започналите днес разговори между представители на тези институции, за да се стигне до общо виждане по този и по някои други въпроси, добави източникът.

В момента спомената такса варира в различните страни на Европейския съюз, но от проучвания на Европейската комисия и на Европейския парламент става видно, че таксите за "роуминг", които в момента се събират в Европейския съюз, като цяло са минимум четири пъти по-високи от посочените по-горе.

Ако предложението на Европейската комисия бъде гласувано в Европейския парламент на 10 май, и ако то бъде одобрено от Европейския съвет в началото на юни, както се очаква,
намаляването на "роуминг" таксите ще стане задължително за всички мобилни оператори във всички страни от Европейския съюз и веднага след като решението бъде публикувано в официалния вестник на съюза.

Европейската комисия вече обяви, че амбицията й е новите много по-ниски такси за "роуминг" в Европейския съюз да влязат в сила до началото на тазгодишната лятна ваканция.