Растящото свръхпредлагане на офиси от горен клас в основните индийски градове, без Бомбай, може да доведе до спад в цените им, дори и търсенето да се запази на настоящите високи нива, коментират от имотната агенция DTZ днес.

На фона на значителните по обем инвестиционни проекти във фаза на изграждане, се очаква наемите на офиси постепенно да започнат да се понижават и това да "охлади" офис-пазара в страната, коментират още от агенцията.

Сред седемте основни града, обект на изследването, единствено в Бомбай все още има недостиг на офиси от най-висок клас.

Допълнително за забавянето в сектора ще съдейства и повишението на лихвите с 2%, което може и да инициира корекция при бурния ръст в сектора на недвижимите имоти в страната.

Централната банка повиши равнището на краткосрочните лихви пет пъти през последната една година, в усилията си да се справи с растящата инфлация.

Действията на банката доведоха след себе си и повишение на лихвите при отпусканите кредити, което се очаква да доведе до забавяне и на темпа на нарастване на търсенето, поради поскъпване на формите на финансиране на покупки.

През изминалата година международни институционални инвеститори са набрали капитал от над 10 млрд. долара за инвестиции на бързоразвиващия се пазар на недвижима собственост в Индия, сред които инвестиционните звена на банки като Morgan Stanley, Citigroup и American International Group.