Излишъкът по текущата сметка на Япония се е повишил до рекордна стойност през март, посочиха изнесени правителствени данни.

За месеца той е нараснал с 36.9%, до 3.32 трлн. йени (28 млрд. долара), в сравнение с година по-рано, изпреварвайки средните очаквания на анализаторите за стойност от 2.95 трлн. йени.

Износът на Япония се е повишил с 9.6% през март, като слабата йена е съдействала за повишаване на търсенето на японски стоки на международните пазари. В същото време вносът на стоки в страната се е понижил с 1%, посочиха още данните. Търговският излишък на страната се е повишил с 62.1% през март на годишна база.

За последните 12 месеца йената е отбелязала спад от 8.5% спрямо долара и 13% спрямо еврото.

Износът към Китай и Европа от Япония се е повишил до нова рекордна стойност през март, като този към Европа е нараснал с 14%, а към САЩ с едва 2.4%, или най-слабото му повишение от две години насам.

Като причина за забавянето на темпа на ръст на износа към най-голямата световна икономика се сочи забавяне на щатската икономика.

Приходите от директни инвестиции в Япония също са се повишили до нова рекордна стойност през март, сочат още статистическите данни, като инвестициите на компанията се обясняват с ниското ниво на лихвите в страната.

Очаква се централната банка на Япония за пореден път да ги запази на настоящото им ниво при 0.5% на годишна база, след двудневната си среща приключваща на 17 май.