Българският пазар на недвижими имоти ще продължи да се развива, на фона на благоприятната за инвестиции и развитие на нови проекти международната атмосфера.

За сега високите разходи по финансирането не са засегнали сектора, тъй като инвестиционните и частни инвеститори в целия свят остават оптимистично настроени въпреки очакванията, че цените на търговските имоти в цяла Европа ще останат на същото равнище тази година след бума им от последните десет години. Европейската икономика също отбелязва растеж, което оказва положително влияние над инвестициите и нивата на наемите на повечето пазари.

На национално ниво, представителите на международни съветници и инвеститори заявяват, че виждат добро бъдеще за страната, въпреки растящите цени в сектора. Пазарът се изкачва до едно ново ниво с увеличаващи се по брой и важност проекти, на стойност от по няколко стотин милиона евро. Силната дейност в сектора на продажбите на дребно, както и в индустриалния и офис сектор подпомага развитието на всички пазарни сегменти.

Държави като България и Румъния, които се присъединиха към ЕС от 1-ви януари привличат вниманието на големи предприемачи и институции в последните години. За първите, тези страни са пазари с огромен потенциал за ръст, тъй като е установено, че местните икономики се разрастват с темпове от два до два и половина пъти средния темп на ръст за Европа. От своя страна институциите се опитват да се възползват от сравнително по-добрия марджин на печалба в страната, в сравнение със Западна Европа.

Само за последната година в България са били извършени сделки за 619 млн. евро. Освен това, според анализаторите инвестициите в региона продължават да надминават очакванията. Инвестициите в Централна и Източна Европа миналата година надвишиха 10 млрд. евро, а през 2007 г. те се очаква да бъдат още повече.

Приходите от продажби на офис и шопинг центрове в страната остават сравнително по-високи от тези в Централна и Източна Европа, въпреки драматичния спад от миналата година от 9-10%.