Хората започват да пият водка още през средновековието, но едва през 1975 г. тя изпреварва по популярност всички други алкохолни напитки в света.

От тогава водката не е отстъпила първото място, като днес се предлагат стотици различни марки за всякакъв тип вкусове – от евтини - за всеки джоб, до скъпи и престижни световноизвестни марки.

Когато през 17 век в Русия започва да се произвежда водка за пръв път, цената на един кег (12 литра) е била равна на цената на една крава. Въпреки че била евтин продукт, водката била най-предпочитаната напитка от руснаците и само данъците върху нея представлявали 40% от всички постъпления в Царска Русия.

Коя е най-скъпата водка в света в момента?

Трудно е да се каже с точност, но сред най-скъпите са руската Столичная Елит и френската Jean-Marc XO. И двете бутилки струват около 60 долара за 750 мл. Руската водка е на житна основа, тройно дестилирана и тройно филтрирана в уникален процес на филтрация, разработен от самата фирма. Френската се произвежда от пшеница и е дестилирана девет пъти.

На скоро на пазара се появи нов тип водка, която претендира да е най-скъпата марка в света.

Нарича се Diva Vodka и се произвежда в Шотландия – страна, която до момента не е известна с производството точно но този алкохолен продукт. Производител е Blackwood Distillers, а водката е тройно дестилирана, филтрирана през специален северен въглен и след това (по незнайни причини) течността преминава през пясък от начупени диаманти и други скъпоценни камъни. Не се знае дали цената е толкова висока заради качеството на водката или заради това, което върви с бутилката.

Всяка бутилка се продава заедно с няколко диаманта. Цената на една бутилка е между 70 и 1,060,000 долара, в зависимост от това колко и какви камъни има в нея.

От друга страна, продукти като Pink Vodka и Zygo Vodka правят смесените питиета от водка и енергийни безалкохолни напитки все по-популярни.

В тези два продукта освен алкохол има и достатъчно количество кофеин, за да можете да будувате и да се забавлявате цяла вечер. А за любителите на природосъобразния живот на пазара вече се предлагат марки водка, чието производство е напълно органично - това са Liquid Ice Vodka, UK5, Rain, Georgievskaya и Vincent Vodka Appel.