Комунизмът може да е режим на подтисничество, но според последните изследвания цитирани от AFP, капитализмът е вреден за мъжкото здраве. Проучването е направено на база увеличаващите се прогресивно случаи на инфаркт в Русия, в годините след падането на Съветския съюз, информира Money.bg.

Продължителността на живота за мъжете, които са живеели на изток от „Желязната стена" е намаляла с 6 години за периода 1991 до 1994 г., главно заради социалните несгоди, физически затруднения и икономическа нестабилност. Степента до която са засегнати мъжете в Източна Европа зависи от това колко рязка е била промяната от комунистическия режим към свободното пазарно стопанство и демокрация.

Според Мичиганския университет, мъжете имат много по-голяма склонност към сърдечни заболявания в следствие на такива огромни социални промени, отколкото жените. Неравнопоставеността в социалния статус и притежаваните ресурси, която идва в първите години на капитализма, може да доведе до неестествени действия за мъжете, което да увреди здравето им.

Увеличената конкуренция може да създаде обстановка, която предполага непрекъснато поемане на рискове, а те от своя страна могат да доведат до фатални инциденти. Повишаването на икономическия и социален стрес у мъжкото население най-често довежда до физическо и психическо натоварване, а това увеличава риска от инфаркт.

Друг стряскащ показател, който фигурира в изследването на щатския университет, е увеличеният двойно брой на самоубийства и убийства в региона. Полша, която премина през сравнително спокоен преход имаше ръст на убийствата и посяганията на собствения живот само от 15%, докато в Естония този показател скочи стряскащо до 238%.

Интересно, е че разликата между нивото на смъртност между мъжете и жените се е увеличила до 9.3%, което затвърждава мнението, че мъжете понасят прехода по-болезнено от жените, информира още Money.bg.

Най-засегнатите страни от Източния блок са Румъния, Естония, Латвия и Албания, следвани от втората група на Литва, Русия, Украйна, Беларус и Източна Германия. С най-нисък процент са се увеличили смъртните случаи са Словения, Чехия, Полша, България и Унгария.