Проучване на GFK, изготвено по поръчка на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт показва, че 1% от населението е много добре информирано какво точно представляват инвестиционните фондове и какви са техните предимства. 5 на сто са по-скоро добре информирани, а 11% са нито информирани, нито неинформирани, показват още данните.

Цели 29 на сто са по-скоро недобре информирани, а 55 на сто изобщо не се интересуват от тематиката.

От обявилите заинтересованост, малко над 1/3, или 36 на сто, обявяват, че инвестиционните фондове са по-сигурни, в сравнение с акциите, а 28% казват, че те са по-модерни. Всеки пети е на мнение, че ги предпочита, тъй като някой друг е натоварен с това и той няма грижата, а 7 на сто споделят, че фондовете носят висока доходност.

Статистическите данни от прочуването сочат, че хората в България спестяват най-вече за непредвидени случаи (14%), за децата си (10%) и за издръжка на семейството си (9%). Причини като „за да мога да си позволя нещо по-късно (7%) и за пенсионни осигуровки (5%), остават на по-заден план.

Когато проучва въпроси, свързани със спестявания, инвестиции и заеми, българинът има навика да говори най-често с членове от семейството си (55%), приятели (36%) и да получава информация от радиото и телевизията (26%). Информацията от различни финансови източници, колеги, вестници и списания отново е на по-заден план.

Според типа поведение, предразполагащо индивидите да поемат риск, те могат да бъдат подредени в пет групи. Най-голям е делът на фанатика на сигурността, следван от безразличния и дебютанта, а след тях се нарежда отказващият и общо 11 на сто от населението, които не попадат в нито една от посочените групи.