Китайското правителство повиши равнището на лихвите по ипотечните кредити, както и изискванията за собствено участие, в последните си действия за "охлаждане" на ръста на пазара на недвижими имоти в страната.

В същото време лихвите по кредити за закупуване на втори домове или търговски имоти ще бъдат поне 1.1 пъти размера на лихвите в Китай, в сравнение с 0.9 пъти досега.

Изискваното самоучастие също е повишено до 40%, в сравнение с досегашното му ниво от 30%, като при закупуването на търговски имоти стойността му възлиза на 50%.

Действията стават реалност след не особено голямата ефективност на петте повишения на лихвите в страната да охладят ръста на цените на недвижимите имоти.

Цените на жилищните недвижими имоти в 70-те основни града в Китай са отбелязали ръст от 8.2% през изминалия месец, което бе и най-голямото им повишение от две години насам.

Анализатори прогнозират, че предприетите действия най-вероятно ще имат положителен ефект за ограничаване на потребителското търсене, но той се очаква да е краткосрочен.

Докато китайската икономика продължава да се развива с такива ускорени темпове, специалистите предричат по-нататъшно повишение в цените на имотите.

Във водещите китайски градове се наблюдава ускорен ръст в цените на недвижимите имоти. В Шенцен например, който граничи с Хонг Конг, средната цена на жилищните недвижими имоти се е повишила с 18% през август на годишна база, в сравнение с ръста им от 16% през юли.

В Пекин те са се повишили с 14% през август, в сравнение със същия месец на миналата година.

На 14 септември централната банка на Китай повиши за пети път през тази година нивото на краткосрочните лихви, до ниво от 7.29% на годишна база.

Действието обаче бе с минимален ефект, на фона на високото ниво на инфлацията, която е при 10-годишен максимум от 6.5%.

Очаква се икономиката на Китай да регистрира ръст от 11.6% на годишна база, което би било повече от направените по-рано през тази година прогнози за повишение от 10.8%.

Инфлацията се очаква да възлезе на 4.6% за годината, което отново е над първоначалните очаквания за 3.2%.