Задълбочаващото се забавяне на пазара на недвижими имоти в САЩ най-вероятно ще забави ръста на най-голямата световна икономика, коментира председателят на Фед – Бен Бернанке.

Бернанке за пореден път потвърди, че паричната политика на страната ще е насочена към „предприемане на необходимото”, за да се подпомогнат финансовите пазари да не изпаднат в криза.

Това се възприе като знак от инвеститори и анализатори, че резервът най-вероятно ще прибегне към по-нататъшно намаляване на краткосрочните лихви при някоя от следващите си срещи до края на годината. Следващата среща на резерва ще се проведе на 30-31 октомвви.

На заседанието си на 18 септември от там изненадващо намалиха лихвите с половин процентен пункт до ниво от 4.75% на годишна база, в стремежа му да се възстанови финансовото равновесие и да се избегне по-нататъшна криза на паричните и капиталовите пазари.

До септември бе наблюдавано най-голямото забавяне при пазара на недвижимите имоти от 16 години насам.

Очаква се слабостта в сектора да продължи поне до началото на следващата година, като според по-песимистично настроени анализатори е възможно то да се простре и до края на първото полугодие на следващата.

Слабостта на щатската икономика допринесе и за поскъпването на еврото спрямо долара, което се търгува трайно на нива над 1.42 долара за едно евро. В началото на септември единната валута отбеляза рекордна стойност спрямо долара при ниво от малко над 1.4280 долара за евро.

Междувременно цената на петрола се повиши до нов исторически рекорд вчера, като фючърсите на суровия петрол с доставка през ноември се повишиха до ниво над 86 долара за барел.