Великотърновският окръжен съд вписа като публично акционерно дружество „ЦБА Асет Мениджмънт” АД, както и увеличението на капитала му от 16.3 млн. лв. на 20.2 млн. лв., съобщават от дружеството.

Всичките 3.9 млн. акции от новата емисия на „ЦБА Асет Мениджмънт” АД, бяха записани и платени при първото IPO на българска верига за бързооборотна търговия, което се проведе от 14 до 16 ноември 2007 г. Емисионната стойност беше определена на 3.70 лв. за акция, при което презаписването бе близо два пъти.

„Около 80% от новите акционери са водещи местни и чужди институционални инвеститори”, каза Ивайло Маринов, изпълнителен директор на „ЦБА Асет мениджмънт” АД.
По набирателната сметка на компанията постъпиха 14.43 млн. лв. Средствата от увеличението на капитала ще бъдат вложени в разрастването на веригата от магазини, предвиждат се и инвестиции за разширението на Логистичния център в гр. Русе, както и за изграждането на нов във Велико Търново. Предстои въвеждането на ERP система за управление на бизнеса, чрез единна база данни, както и развитие на програмата за лоялни клиенти.

Крайна цел е да бъде увеличен пазарния дял на дъщерните предприятия на дружеството - „ЦБА – В. Търново” ЕООД, „ЦБА - Габрово” ЕООД, ЦБА – Русе” ЕООД в централния северен регион, бързото навлизане в други региони и устойчивото развитие на веригата.

Регионалният лидер в централна северна България - „ЦБА Асет Мениджмънт” АД управлява 15 супермаркета във Велико Търново, Габрово, Русе и Търговище. В началото на 2008 г., дружеството ще открие първия си супермаркет в София, както и хипермаркет в Търговски парк Велико Търново, като по този начин, общата търговска площ на магазините му ще нарасне повече от два пъти в рамките на една година - от 3 905 кв. м. в началото на 2007 г., до 10 252 кв. м. към началото на 2008 г.