Китай повиши нивото на краткосрочните си лихви за шести път през настоящата година в усилията си да се справи с нарастващия инфлационен натиск.

Лихвата бе повишена с 0.18 процентни пункта, до най-високото й от девет години насам ниво при 7.47% на годишна база.

В същото време повишение бе направено и при лихвите по депозити, които бяха повишени с 0.27 процентни пункта, до 4.14% на годишна база.

Равнището на инфлация в най-бързо развиващата се световна икономика възлезе на 6.9% през ноември, което принуди централната банка да прибегне до това действие.

Това бе и третото през тази година повишение на депозитите с изпреварващ този на кредитите темп, в усилията на банката да стимулира спестяванията на населението пред това да правят разходи.

Повишението на лихвите поставя ново напрежение над централната банка да освободи китайската национална валута да се повишава с ускорени темпове спрямо останалите такива, като лихвите са значително по-високи от тези в Европа и САЩ.

От края на пълната обвързаност на китайската валута с долара през юли 2005 година, китайската валута е поскъпнала с едва 12% спрямо щатската, което според основния търговския партньор на страната – САЩ, дава “неконкурентни” предимства на китайските компании на международните пазари.

Анализатори коментират още, че днешните действия няма да са достатъчни по размер, за да се справи централната банка с нарастващата инфлация, като те само ще са началото на една по-нататъшна координирана политика.

През третото тримесечие икономиката на Китай регистрира повишение от 11.5% на годишна база, сочат изнесени по-рано данни.

През ноември цените на жилищата в 70-те основни дестинации в страната са отбелязали ръст от 10.5% на годишна база, което е друг фактор, подхранващ инфлацията в страната.

Широкият борсов индекс - CSI 300 се е повишил с 147% от началото на годината.