Остават броени дни до края на поредната година от летоброенето, което значи, че настъпи моментът за оценки и прогнози. По време на празничните дни всеки слага розовите очила и се отделя донякъде от сивата реалност, която ни заобикаля.

През последните дни моловете, големите хиперпаркети, магазините за техника, за подаръци, бижута, парфюмерии се пукаха по шевовете от купувачи, грабещи стоките като за последно.

Голяма част от потребителите са доказали, че са ирационални, купувайки повече, отколкото могат да си позволят. И понякога едно малко сътресение в системата може да завърти колелото за много от тези, надскочили възможностите си.

За да балансираме еуфоричните настроения, макар и някои да ни обвинят, че не е подходящият момент, в този материал ще представим един черен сценарий (в хумористичен стил), апокалиптичен донякъде, но все пак всеки един от нас трябва да има едно наум какво може да се случи.

1. Политическа криза в България. Тройната коалиция не успява да раздели баницата и се разпада. Цари политическа несигурност и хаос месеци наред, докато се провеждат предсрочни избори и доверието на чуждестранните инвеститори се разклаща.

2. Световната кредитна криза се задълбочава, сривът на имотния и ипотечния пазар в САЩ води до рецесия. Множество фалити, нарастващ брой на лоши кредити, свиване на потреблението и т. н. Като основен потребител в света, щатската икономика повлича Азия и Европа. Световна банкова криза.

3. Вследствие на горното, чуждестранните инвестиции в страната намаляват драстично, което се отразява на имотния пазар. Започват разпродажби от страна на чуждестранните инвеститори, което сваля цените с двуциферни проценти.

4. Чуждестранните пари се изтеглят и от фондовата борса, като се има предвид, че ниската ликвидност сваля акциите значително. Хората, вложили парите си в договорни фондове, започват де теглят спестяванията си в паника. Получава се ефектът на доминото и SOFIX отново се измерва в трицифрено число.

5. Поради горните две точки инвестициите вече не компенсират огромния търговски дефицит на България. Чуждестранните резерви на борда започват да намаляват с бързи темпове. Поради политически фактори системата на паричния съвет допълнително е поставена под несигурност.

6. Инфлацията продължава да е на високи нива, значително изпреварваща ръста на доходите. Вследствие на световната финансова криза лихвите по кредитите растат. Лошите кредити стават все повече, финансовото състояние на банките се влошава.

7. Все повече ипотекирани имоти се предлагат за продажба от банките, цените на имотите продължават да падат. Някои хора се оказват с имот, струващ по-малко от самата сума, дължима на банката за покупката му.

8. Поради растящата несигурност в страната хората започват да теглят левовите си спестявания и да ги обръщат в чуждестранна валута. Това допълнително натоварва борда.

9. Забавянето на световната икономика се отразява и на българската. Продажбите на компаниите падат, печалбите също, което се отразява на инвестициите. Увеличава се безработицата, ръстът на заплатите спада, от което и покупателната способност на населението.

10. Провеждат се избори, никой не печели мнозинство. Месеци наред не може да бъде сформиран кабинет. Определени политически кръгове се опитват да съборят паричния съвет. И успяват.

11. Настава финансов хаос, висока инфлация, левът се обезценява, спестяванията и инвестициите в родната валута се стопяват, печеливши са тези имащи кредити. Някои банки затварят врати.

12. Президентът е принуден да състави служебно правителство, за да наложи ред в държавата. Дали ще успее - ще се види през 2009 г.

13. Настъпва 31 декември 2008 г. - България се е върнала с 10 години назад.

Автор: Павлин Петков