Министър Джевдет Чакъров подписа проекти на заповеди за пет нови защитени зони от НАТУРА 2000. Това са защитени зони “Ломовете”, разположена в землищата на с.Червен, с.Щръклево, с.Иваново, с. Кошов, с. Нисово, с. Сваленик и с. Табачка, община Иваново, област Русе и с. Писанец, община Ветово, област Русе; “Рибарници Мечка”,разположена вземлищата на с. Батин и с. Горно Абланово, община Борово и с. Мечка, община Иваново, област Русе; “Централен Балкан”, “Априлци”, разположена в землищата на гр. Априлци, кв. Зла река, кв. Видима, с. Скандалото, община Априлци, област Ловеч, с. Млечево, община Севлиево, област Габрово и “Остров Вардим”, разположена в землището на с. Вардим, община Свищов, област Велико Търново.

Обявленията за проектите на заповеди за тези зони ще бъдат публикувани в четвъртък тази седмица във вестниците “Труд” и”24 часа “. Тогава ще започне да тече едномесечният срок на обществените обсъждания по тях. В този период заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проектите на заповеди забрани и ограничения на дейности, информират от МОСВ.

Пълният текст на всяка една от проектозаповедите ще бъде публикуван на Интернет страницата на министерство на околната среда и водите - http://www.moew.government.bg и ще бъде на разположение в административната сграда на съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), както следва: РИОСВ-Русе, РИОСВ-Велико Търново и РИОСВ-Плевен.