Днес „Федерал Дивелъпмънт”, международна компания за управление на проекти и активи в областта на недвижимите имоти и „Петрол Холдинг”АД, водещо българско холдингово дружество, обявиха подписването на споразумение за учредяване на съвместно дружество, чиято дейност ще бъде съсредоточена върху развитието на проекти в областта на недвижимите имоти със смесено предназначение (mixed-use) в България.

Главният офис на новото дружество „Федерал България Мениджмънт” АД ще бъде в София, столицата на България, с регионални офиси на ключови пазари като Варна, вторият по големина град в страната, и Бургас, вторият най-голям град на българското Черноморие.

Първоначалните планове са насочени към преобразуване и презастрояване на около 50 парцела, собственост на различни компании от групата на „Петрол Холдинг”, включително на „Петрол” АД – най-големият търговец на дребно с горива в страната; „Нафтекс Петрол” – вторият най-голям търговец на едро с петролни продукти в България и „Еврокапитал България” – собственик на недвижими имоти и др.

Тези обекти ще бъдат преобразувани в сгради със смесено предназначение, които ще включват офиси, магазини и жилищни части. Финансовият анализ сочи, че инвестицията в проектите ще надхвърли 3 милиарда щатски долара през следващите десет години. „Федерал България Мениджмънт” АД ще търси и възможности за сдружаване с публичния сектор и общините за развитието на проекти, които да повишат стандартите в сектора на недвижимата собственост, както и качеството на живот.

„Развълнувани сме, че стъпваме на българския пазар с партньор като „Петрол Холдинг”, каза Джон Инфантино, главен изпълнителен директор на „Федерал Дивелъпмънт”. „Това сътрудничество ще гарантира във финансово отношение стратегическите ни пазарни планове и ще осигури талантлив професионален екип, който споделя идеята за създаване на социална среда от световна класа, в която хората живеят, работят и се забавляват.”, коментира Джон Инфантино.

„Това сътрудничество ще увеличи познанията ни за българските пазари с опита на „Федерал Дивелъпмънт” в сектора на недвижимите имоти със смесено предназначение по целия свят, като крайният резултат ще бъде изграждането на вдъхновяващи проекти, които да отговарят на нуждите на българското общество”, каза Митко Събев, председател на Съвета на директорите на „Петрол Холдинг”.

„Отношенията ни с „Петрол Холдинг” ще бъдат изградени като дългосрочен ангажимент, който в рамките на десет и повече години да донесе големи ползи и за двете страни”, обясни Инфантино.

„Големият опит на „Федерал Дивелъпмънт” в създаването на публично-частни партньорства, с оглед максималното увеличаване на стойността на недостатъчно експлоатираните обществени имоти, ще донесе реални ползи за България и нейните граждани в периода след присъединяването ни към Европейския съюз.”, коментира Събев.

„Сътрудничеството с „Федерал Дивелъпмънт” ни позволява да създадем стойност на базата на недостатъчно експлоатираните активи в нашия баланс. Независимо от това, че преструктурирането на най-голямата ни компания „Петрол” АД все още не е приключило, ние вече виждаме ползите от процеса по разпореждане с активи, които не са част от основния бизнес на „Петрол”.Този процес в „Петрол” и дъщерните му дружества ще продължи, в полза на акционерите и всички заинтересовани лица”, добави Орлин Тодоров, главен изпълнителен директор на „Петрол Холдинг”.

„Федерал България Мениджмънт” ще идентифицира възможности за публично-частни партньорства, ще сформира динамични и опитни проектни екипи и ще създаде финансово стабилни програми за застрояване на големи градски комплекси, които допълнително ще стимулират българската икономика.

„През последните няколко години България се радва на висок темп на икономически растеж. Публично-частните партньорства създават възможности за ускорено генериране на допълнителна икономическа стойност в среда на относително ограничени ресурси и осигуряват по-големи ползи и благосъстояние за обществото”, добави Инфантино.