Печалбата на втората най-голяма европейска застрахователна компания - Axa SA, се е повишила с 6% през второто полугодие на изминалата година, посочиха изнесените от компанията данни.

Нетната печалба за периода е възлязла на 2.49 млрд. евро, в сравнение с 2.35 млрд. евро година по-рано. Резултатът се оказа изключително близо до средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалба в размер на 2.48 млрд. евро.

Печалбата за цялата изминала година е нараснала с 11%, в сравнение с предходната до ниво от 5.7 млрд. евро, отчетоха от базираната в Париж застрахователна компания.

Изпълнителният директор на Axa заяви, че тя се движи в правилна посока за достигане на поставените през 2005 година цели за удвояване на приходите и утрояване на печалбата до 2012 година.

За това съдейства и закупуването на звеното Winterthur от финансовата институция Credit Suisse Group, което добави нови 100 млрд. евро активи под управление.

Загубите от финансови активи в резултат на кризата, обхванала световните ипотечни пазари, са възлезли на около 596 млн. евро през изминалата година, като 414 млн. евро от тях са били реализирани през второто полугодие на 2007 г.

Продажбата на бизнеса на компанията в Холандия, от своя страна, е добавила 480 млн. евро към печалбата й за изминалата година.

Приходите от животозастраховане, както и други спестовни продукти, са се повишили с 18% до 2.67 млрд. евро през изминалата година, а тези от имуществено застраховане са нараснали с 31% до ниво от 2.67 млрд. евро.

От ръководството на компанията предлагат повишение на изплащания дивидент за акционерите с 13% до 1.2 евро на акция.

От началото на годината акциите на компанията са загубили 13% по време на търговията им в Париж, с което пазарната й капитализация възлиза на 48.1 млрд. евро