Румъния лобира пред Турция за участието на френската компания Газ дьо Франс в проекта Набуко по време на посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Букурещ, пише днес турският в. "Заман", цитиран от БТА.

Турция се противопостави на участието на водещата френска компания като седми партньор в проекта за газопровода заради позицията на страната по въпроса за арменския геноцид и искането на Париж Турция да получи статут на привилегирован
партньор, а не на пълноправен член на ЕС.

Според "Заман" турският президент се е въздържал да даде положителен сигнал за участието на Газ дьо Франс в отговор на предложението на румънския си колега Траян Бъсеску, като е казал само, че Турция ще "анализира" включването на Франция.

В изказване, направено миналия месец, турският министър на енергетиката Хилми Гюлер изключи напълно възможността за участие на Газ дьо Франс, припомня "Заман".

Газопроводът на стойност 5 млрд. евро, който ще прекосява Турция и Балканите до Австрия, е смятан от ЕС като важно средство за намаляване на зависимостта му от вноса на руски газ. Строежът трябва да приключи през 2012 година.

По време на посещението си в Букурещ турският държавен глава се ангажира да прецени и друго предложение на румънския си колега - възможността Румъния да продава електроенергия на Турция по електропровод, който минава през Черно море, пише още вестникът.

Турският президент вече се върна в Турция след двудневното си официално посещение в Румъния, предаде Анадолската агенция. По време на визитата той бе придружаван от държавния министър Кюршат Тюзмен и министъра на транспорта Бинали Йълдъръм.