Централна и Източна Европа се очертава като регион с най-голям очакван ръст в пазара на логистични площи през следващите няколко години и от своя страна предлага редица възможности за инвеститори и предприемачи, сочи последният доклад на CB Richard Ellis, Industrial and Logistics Property in the Future.

Очакванията са разходите на домакинствата в ЦИЕ да нарастват с по-голям темп през следващите пет години, в сравнение с тези в Западна Европа. Това, в комбинация с по-високия ръст на капиталовите разходи, допълнително подхранващ икономическата експанзия, се очаква да се отрази в голяма степен върху търсенето на логистични центрове, пряко свързани с присъствието на международни търговски вериги в региона.

Големите международни вериги са все още слабо представени в ЦИЕ, но има голям потенциал за по-нататъшното им разрастване поради ръста в предлагането на модерни търговски площи.

Докладът на CBRE анализира в детайли данните за новостроящи се и планирани търговски центрове в ЦИЕ и резултатите сочат значителен ръст в предлаганите площи през следващите две-три години. В някои страни, като Сърбия например, планираните обекти се очаква да увеличат до четири пъти настоящата наличност, което би променило фундаментално структурата на търговската дейност в страната. Подобна перспектива стои и пред други пазари като България, Русия и Словакия, където очакваното предлагане на нови търговски площи ще доведе най-малко до удвояване на наличните площи до 2010.

Според анализа на CB Richard Ellis пазарът ще се нуждае от допълнително 13 млн. кв. м логистични площи, за да отговори на прогнозирания ръст в обема на предлагани търговски площи. На базата на данните за планирано ново строителство можем да очакваме, че търговците ще имат нужда да наемат почти два пъти повече от очакваното ново предлагане на логистични площи, отколкото наемат в момента. Тази тенденция важи в голяма степен за пазарите в Полша, Чехия, България, Румъния, Унгария и Словакия.

Коментирайки доклада, Guy Frampton, директор EMEA Industrial and Logistics в CB Richard Ellis, каза:” Пазарът на индустриални и логистични площи отбелязва висока активност в почти всички европейски пазари. Консолидацията в индустрията, реорганизацията на търговската мрежа от страна на наемателите с цел икономии от мащаба, M&A активност и релокацията на производствените бази оказаха своето влияние.”

“По-нататъшното развитие и очаквания ръст в търговския сектор в ЦИЕ ще оказват съществено влияние върху пазара на логистични площи. Продължаващият икономически ръст в този динамичен пазар и инфраструктурните подобрения предлагат значителни възможности пред инвеститори и предприемачи”.