България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна ще бъдат свързани с магистрален път, който ще гарантира безопасност, скорост и удобство на транспорта. Това предвижда Меморандум за разбирателство за координирано развитие на Черноморския магистрален пръстен (ЧМП) между страните-членки на Организацията на черноморско икономическо сътрудничество, който правителството ще разгледа утре на редовно заседание, предаде БНР.

Документът е част от действията по създаването на Черноморски рингов коридор, мултимодална транспортна мрежа и включва поддържане, реконструкция, благоустрояване, осъвременяване и ново изграждане на основна и спомагателна пътна инфраструктура.

Дължината на ЧМП е приблизително 7 000 км. Основният маршрут може да преминава през градовете Истанбул (Турция) - Самсун (Турция) - Трабзон (Турция) - Батуми (Грузия) - Поти (Грузия) - Новорусийск (Русия) - Ростов на Дон (Русия) - Таганрог (Русия) - Мариопол (Украйна) - Мелитопол (Украйна) - Одеса (Украйна) - Кишинев (Молдова) - Букурещ (Румъния) - Хасково (България) - Одрин (Турция) - Истанбул (Турция) и Комотини (Гърция) - Александруполис (Гърция) и отново Истанбул.

Предвидено е финансирането на изграждането и реконструкцията на ЧМП да става от национални фондове и бюджети, както и от различни капитали, идващи от частния сектор. То може да се осигурява и чрез фондове на ЕС и заеми от ЕИБ, ЕБВР, Световната банка и други банки и фондове.

Снимка: ЕРА/БГНЕС