И европейският пазар на недвижими имоти последва съдбата на американския, макар и загубите на стария континент да не са толкова жестоки, колкото отвъд океана, коментира сп. “Форбс”.

Коя страна пострада най-много? Изненадващо, но това е Ирландия. За 2007 г. цените на имотите в страната са спаднали със 7%, след като отбелязаха покачване от 12% през 2006 г., по данни на Royal Institute of Chartered Surveyors.

Подобно е и положението в Испания, която до скоро бе позната като атрактивна дестинация за чужденците. Миналата година цените там са се покачили едва с 3% спрямо 9% през 2006 г.).

Най-бързо разрастващият се пазар на имоти в ЕС е Полша. Миналата година цените на жилищата там са се покачили с рекордните 28%, коментира “Форбс”.

В Кипър и Исландия имотите са поскъпнали с 15% спрямо респективно 7.6% и 9% за 2006 г.

Според експерти основната причина за спада в цените на жилищата в Европа е повишаването на лихвите от страна на Европейската централна банка.

Освен това, докато в САЩ ФЕД предприема мерки за ограничаване на кризата като понижаване на лихвите, такова нещо от ЕЦБ не може да се очаква.

През последните години икономиката на Германия изживяваше нещо като малък Ренесанс, но това не може да се каже за имотния пазар, коментира изданието. Фактът, че страната има един от най-големите пазари на наеми на континента (58% от домакинствата живеят под наем) не оказа положително влияние.

Много по-нисък ръст, в сравнение с предишни години, имаше и във Франция (4%), Великобритания (9%), Белгия (7%) и Холандия (4%).

Дори и в английската столица Лондон, която е известна като един от най-скъпите пазари в света), ръстът е скромен – в средата на 2007 г. цените в Централен Лондон са се повишили с 8%, като тази цифра в момента е спаднала до 2.5%, показват данни на Knight Frank.

В класацията не са включени някои държави като България и Латвия, тъй като Royal Institute of Chartered Surveyors не разполага с данни за тях. Според експерти, цитирани от “Форбс”, ръстът в сектора се е забавил и в тези страни, които до скоро са се развивали изключително бързо.

Бумът на имотите в балтийските страни е свършил окончателно. Вече не можете да видите покачване на цените от порядъка на 40% никъде.

През 2006 г. ипотечният пазар в Латвия отбеляза феноменалния ръст от 86.5%, в България от 73.5%, а в Естония 63.4%. Но дори и тези цифри представляват спад – от 97.2% за Латвия и България през 2005 г.

Кой инвестира в тези страни? В България инвестират най-вече германци и руснаци. Ирландците са на едно от първите места в Европа по инвестиране в чуждестранни имоти.

Освен тези страни, все още за сравнително добри места за инвестиране се считат Лондон, Монако, Лазурния Бряг и като цяло луксозните места, тъй като хората, които купуват там, са милионери и нямат нужда от ипотеки.