Всички банки преведоха в срок дължимите годишни премийни вноски във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Законът за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) изисква институциите-членки да правят ежегодно, до 31 март на текущата година, премийни вноски във фонда в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа.

Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден. При неплащане на вноската в определения от закона срок банката дължи на ФГВБ лихва за забава върху дължимата сума в размер на законната лихва.

Съгласно ЗГВБ освободени от плащане на вноски са клоновете на банки от ЕС/ЕИП, както и клонове на банки от трети страни, които са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритие. Алфа банка – клон България, БНП Париба С.А. – клон София и ИНГ Банк Н.В. – клон София не участват в българската система за гарантиране на влоговете и съответно не плащат премийни вноски към ФГВБ.

Общата сума на преведените годишни премийни вноски за 2007 г. е 136.7 млн. лв. и към настоящия момент паричните средства на ФГВБ възлизат на 661.6 млн. лв., съобщи Бисер Манолов, председател на Управителния съвет на фонда.

Средствата, натрупани във фонда, са предназначени основно за изплащане на гарантирания размер на влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Понастоящем размерът на гаранцията по влоговете е 40 000 лв. на едно лице в една банка, като са гарантирани влоговете в левове и в чуждестранна валута. Гарантирайки средствата на вложителите в банките ФГВБ съдейства за поддържане на стабилността и доверието в банковата система.