Четвъртата по големина банка в Гърция - Bank of Piraeus, очаква нетната й печалба за тази година да надхвърли 600 млн. евро, предава Reuters.

"Bank of Piraeus прогнозира, че нетната й печалба за цялата 2008 г. ще надхвърли значително 600 млн. евро, в сравнение с 503 млн. евро печалба, отчетени през миналата година, като цифрата не включва капиталовата печалба от продажбата на акции в Bank of Cyprus", се казва в съобщение на банката, разпространено по време на годишното събрание на акционерите й.

Печалбата на Piraeus е нараснала с 50% на годишна база през 2007 г., вследствие на силно разрастване на банката в сектора на потребителското кредитиране, както в Гърция, така и в Югоизточна Европа. Банката присъства на пазарите в България, Румъния, Сърбия, Египет, Албания, Украйна, Кипър и САЩ.

Председателят на Piraeus Майкъл Салас обяви целите на банката по отношение на печалбата, които се основават на бизнес план, обновен за последно през октомври 2007 г.

Гръцките банки не пострадаха от намалявания на активи, свързани с високорискови заеми, но незавидната ситуация на финансовите пазари подложи под напрежение цената на акциите им.

Въз основа на октомврийския бизнес план банката прогнозира годишна печалба в размер на 1.2 млрд. евро до 2010 г. Първото тримесечие на 2008 г. показва, че резултатите на Piraeus са положителни, въпреки неблагоприятната международна среда, според Салас.