Ръстът на депозитите у нас е много висок, каза в Монтана министърът на икономиката Петър Димитров. Само за две години парите на хората в банките са нараснали с 60%, пише в днешния брой в. Стандарт.

От 2.86 млрд. лв. през 2006 г. в момента парите на влог са 4.27 млрд. лв. Хората получават една заплата, а декларират друга, затова не може да се определи точният ръст на доходите, обясни Димитров. Официалният ръст на доходите за 2006 г. е 17.6%, а за 2007 г. – 23.9%.

Индустриалният сектор се възражда, каза министърът. Нарастват и чуждите инвестиции. През 2007 г. те са 6 млрд. евро.

България е на девето място по инвестиции в света, допълни Димитров. Разполагаме с фискален резерв от 8 млрд. лв. Можем да изплатим облигациите по външния дълг, но е по-изгодно да ги обслужваме, подчерта Димитров.

Срив има само в селското стопанство. Заради лошите климатични условия и поскъпването на горивата през 2007 г. този срив е с 30%. Очакваме селското стопанство да се стабилизира през 2008 г., ако климатичните условия позволят това, каза министърът.

В България влизат големи пари, но и голяма част от тях отиват зад граница. Ние не инвестираме, а купуваме скъпи коли, коментира Димитров.