През последните няколко дни четири от големите инвеститори в сектора на недвижимите имоти са обявили намерения да се откажат от някои от инвестиционните си проекти в ранна фаза на осъществяване, спад в размера на портфейла си от имоти, намерения да продадат част от активите си или дори в някои случаи да излязат от пазара, пише финансовото издание ZF.ro.

Безспорно това са тревожни сигнали, отражение на кризата, обхванала сектора на недвижимите имоти в световен мащаб, както и в Европа.

Част от причините за това се крият в кризата на ипотечните пазари, както и в трудностите по осигуряване на свежи ресурси със затягане на условията по отпускане на кредитите.

Компанията Mivan обяви, че може да се откаже от развитието на проекта за търговския център в Арад, а собствениците на City Mall обявиха спад в стойността на търговския център в Южен Букурещ.

Листнатите на борсата в Лондон инвестиционни фондове Equest и Fabian обмислят продажбата на активите си, закупени преди няколко години.

От Fabian коментират пазара на недвижими имоти в Румъния като силно засегнат от негативните тенденции на световните пазари на недвижими имоти, които правят бъдещето му доста неясно.

Кризата на ипотечните пазари поставя също така напрежение върху инвестиционните фондове относно търсената от тях доходност на инвестициите им.

Измества се в известна степен и фокусът на инвестиционните фондове през последните месеци, които, в усилията си да поддържат високо ниво на доходност, започват все повече да се въвличат в разработването на проектите, а не просто да ги купуват.