От десетилетия неуспешно се планира строежът на газопровод от Аляска към територията на Съединените щати.

Сега обаче, две от най-големите енергийни компании в света - ConocoPhillips и British Petrolium планират изграждането на газопровод между Аляска и Чикаго, пише американският ежедневник "Chicago Tribune".

Общата стойност на амбициозния проект по предварителни изчисления се очаква да достигне около 30 млрд. долара, става ясно от изявлението на управата на компаниите.

Строежът на цялото съоръжение ще се реализира на няколко етапа, като се очаква да приключи някъде през 2019 г. След приключването на строежа на газопровода се очаква той да доставя около 4 млрд. куб. м газ на ден, което ще задоволява около 6 до 8 процента от дневните нужди на САЩ.

В първия етап от строежа двете компании ще вложат около 600 млн. долара, като той трябва да приключи не по-късно от 2010 г., съобщават още от компаниите.

Общата дължина на газопровода ще бъде над 5600 километра, а за изграждането на тръбата и всичките прилежащи съоръжения ще са необходими около 6 млн. тона стомана.

Заради много природозащитни организации за започването на строителните работи по газопровода ще бъдат необходими редица разрешителни. Въпреки това, от управата на компаниите са абсолютно убедени, че проектът ще бъде реализиран, предвид непрекъснато нарастващите нужди от природен газ.

Според официалните данни за последните 20 години, търсенето на суровината е нараствало с около 1.5% годишно, което налага реализирането на проекта в най-кратки срокове.